COVID-19: Ce spun invetitorii germani despre economia europeană

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ţările de Jos sprijină plafonarea preţului gazului rusesc, propusă de Comisia Europeană
Ţările de Jos sprijină plafonarea preţului gazului rusesc, propusă de Comisia Europeană
Încrederea investitorilor germani s-a îmbunătăţit peste aşteptări în august, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW) publicat marţi, reflectând speranţele că cea mai mare economie europeană este în grafic pentru a se redresa în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Conform studiului ZEW, indicele care estimează încrederea investitorilor în economie s-a îmbunătăţit la 71,5 puncte în august, de la 59,3 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii estimau un avans până la 58 de puncte.

"Speranţele unei redresări accelerate a economiei au continuat să crească", a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach. Acesta a explicat că investitorii se aşteaptă la o redresare generală, în special în sectoarele interne. "Totuşi, încă se aşteaptă în următoarele şase luni rezultate financiare slabe pentru sectorul bancar şi companiile de asigurare, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare", a avertizat oficialul ZEW.

Pe ce au fost cheltuiți 27,5 milioane de lei în starea de urgență

În plus, experţii sunt mai pesimişti în privinţa condiţiilor actuale. Indicele lunar care indică percepţia investitorilor asupra actualelor condiţii economice a scăzut la minus 81,3 puncte în august, de la minus 80,9 luna precedentă, în timp ce economiştii estimau o îmbunătăţire până la minus 68,8 de puncte.

"Semnele undei redresări solide a economiei pe perioada verii continuă. Totuşi, pericolul apariţiei unei bule, în urma stimulentelor monetare şi fiscale masive, nu este exclus", a apreciat Uwe Burkert, economist la LBBW.

Luna trecută, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021. Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

În Germania, marţi se înregistrau 217.293 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 9.201 decese. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Bani, lei / Foto: Agerpres
Foto: pexels.com
foto: pexels.com
Parlamentul de la Budapesta
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel