COVID-19. Cea mai puternică terapie, descoperită recent
Autor: Oana Pavelescu | 13 oct, 09:44
Este cel mai puternic tratament de până acum
Este cel mai puternic tratament de până acum
Oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV) și de la EPFL au descoperit un anticorp monoclonal foarte puternic care vizează proteina spike a SARS-CoV-2 și care este eficient în neutralizarea tuturor variantelor problematice identificate până în prezent, inclusiv a variantei delta. Descoperirile lor sunt publicate în prestigioasa revistă Cell Reports.

Anticorpul nou identificat a fost izolat cu ajutorul limfocitelor de la pacienții COVID-19 înscriși în studiul ImmunoCoVV desfășurat de Serviciul de imunologie și alergologie al CHUV. Acest anticorp este unul dintre cei mai puternici identificați până în prezent împotriva SARS-CoV-2. Caracterizarea structurală a anticorpului indică faptul că acesta se leagă de o zonă care nu este supusă mutațiilor proteinei spike. Prin această interacțiune strânsă, anticorpul blochează legarea proteinei spike la celulele care exprimă receptorul ACE2, care este receptorul pe care virusul îl folosește pentru a intra și infecta celulele pulmonare. Acest lucru înseamnă că anticorpul oprește procesul de replicare virală, permițând sistemului imunitar al pacientului să elimine SARS-CoV-2 din organism. Acest mecanism de protecție a fost dovedit prin teste in vivo pe hamsteri; exemplarele cărora li s-a administrat anticorpul au fost protejate împotriva infecției chiar și după ce au primit o doză foarte infecțioasă.

Pe lângă proprietățile sale antivirale, noul anticorp este conceput pentru a avea un efect de durată la om. Un anticorp tipic nealterat oferă protecție timp de până la 3-4 săptămâni. Dar acesta nou poate proteja pacienții timp de 4-6 luni. Acest lucru îl face o opțiune interesantă de tratament-preventiv pentru persoanele la risc nevaccinate sau pentru persoanele vaccinate care nu reușesc să producă un răspuns imunitar. Pacienții imunocompromiși, beneficiarii de transplant de organe și cei care suferă de anumite tipuri de cancer ar putea fi protejați împotriva SARS-CoV-2 prin administrarea de injecții cu anticorpi de două sau trei ori pe an.

Citește și: COVID-19. Vin în sfârșit pastilele mult așteptate. Patru mari companii pregătesc antivirale eficiente

CHUV și EPFL intenționează acum să valorifice aceste rezultate promițătoare în asociere cu o companie nou înființată care va realiza dezvoltarea clinică și producția medicamentului care conține anticorpi, prin intermediul unor acorduri de cooperare și de proprietate intelectuală. Testele clinice ale medicamentului ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2022.

G Ad:

Descoperirea acestui nou anticorp marchează un major pas înainte în lupta împotriva COVID-19. Ea deschide ușa către tratamente îmbunătățite pentru formele severe ale bolii și către măsuri profilactice îmbunătățite, în special pentru pacienții cu un sistem imunitar slăbit. Cu toate acestea, acest anticorp nu este destinat să înlocuiască vaccinurile COVID-19, care rămân cea mai eficientă modalitate de prevenire a infecției.

Ştiri Recomandate

Lovitură după lovitură. ROBOR, imposibil de stăvilit

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

ONU avertizează! Foametea lovește această țară

Mai mult de jumătate din populația Afganistanului este...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro