COVID-19. Cine sunt creatorii VACCINULUI care va salva lumea
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ugur Sahi și Ozlem Tureci sunt creatorii vaccinului Pfizer
Ugur Sahi și Ozlem Tureci sunt creatorii vaccinului Pfizer
11 luni de pandemiei și, în sfârșit, promisiunea unui vaccin eficient în următoarele câteva luni. În spatele acestui miracol se ascunde un cuplu devenit speranța Germaniei, dar și a lumii întregi. 

De la începutul acestei săptămâni, fotografiile lor au făcut înconjurul lumii. De la Daily Telegraph la New York TImes, trecând prin Die Welt, toate ziarele scriu despre ”povestea de dragoste din spatele vaccinului anti-covid”. După 11 luni de pandemie și o situație sanitară inedită pentru întreaga planetă, promisunea unui remediu prinde, în sfârșit, un contur precis. 

Gigantul farmaceutic american Pfizer a anunțat că a cumpărat brevetul unui vaccin împotriva coronavirusului, a cărui eficacitatea este evaluată la 90%. În acest scop, firma de peste Ocean s-a asociat cu o întreprindere germană, BioNTech, dezvoltatorul tratamentului minune. Un start-up creat în 2008 de Ugur Sahin, în vârstă de 55 de ani, și Ozlem Tureci, 53 de ani, parteneri la laborator, dar și în viață.

Nici chiar în ziua nunții lor, ei nu și-au abandonat microscoapele: au dat o fugă la primărie, au semnat hârtiile și s-au întors la cercetările lor. Dincolo de toate, știința a fost cea care a unit cele două destine. 

Ugur Sahin și Ozlem Tureci s-au întâlnit la un spital universitar, unde au ajuns după finalizarea studiilor. Amândoi au găsit numeroase puncte comune, precum și o istorie de familie similară: amândoi provind din imigrație. El s-a născut în Turcia, nu departe de frontiera siriană. La patru ani, familia lui s-a mutat la Koln, după ce tatăl și-a găsit de muncă la uzina Ford. Ozlem Tureci s-a născut în Germania, dar părinții provin din Turcia, unde tatăl a fost medic la Istanbul.

Citește și  COVID-19. Lockdown pe termen NELIMITAT. În ce țară se întâmplă

În domeniul lor, cuplul și-a făcut rapid un nume, în special în cercetările asupra cancerului. În 2008, Ugur Sahin și Ozlem Tureci lansează un nou proiect, fondând BioNTech, o mică întreprindere care a crescut rapid. Potrivit săptămânalului Welt am Sonntag, cei doi oameni de știință figurează acum printre primii 100 cei mai bogați germani. Luni, după anunțul gigantului Pfizer, valoarea BioNTech a explodat, pur și simplu, ajungând la aproape 25 miliarde de dolari, față de 4,6 miliarde în 2019. 

Cu toate acestea, Ugur Sahin și Ozlem Tureci nu au renunțat la simplitate. ”Sahin nu renunță la ținuta comodă, adică un blug, o cămașă sau un tricou asortate cu un sacou în croială tradițională, nici chiar la marile reuniuni. Preferă bicicleta ca mijloc de deplasare, iar rucsacul este veșnic cu el”, scrie, recent, cotidianul francez Liberation. La întrebările jurnaliștilor, Ugur Sahin, declară că ”nu banii îl motivează, ci ambiția de a descoperi și acel gust al fericirii” pe care îl simte când munca lui este încununată de succes. 

”La începutul anului, am convocat o ședință cu toți colaboratorii mei. Atunci i-am asigurat că putem dezvolta un vaccin până la sfârștiul anului”, a dezvăluit Sahin într-un interviu pentru Financial Times. Și iată că acum o lume întreagă așteaptă dezvoltat de cei doi germani de origine turcă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel