Covid-19. Cum te simți după vaccin. Mărturisirea unui voluntar
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Începe VACCINAREA în România! Află noile DETALII
Începe VACCINAREA în România! Află noile DETALII
Unul dintre voluntarii care au participat la testarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus, a povestit cum s-a simțit după vaccinare.

Noutatea absolută a vaccinurilor celor de la BioNtech și Moderna este că se bazează pe un vector ARN, adică pe un fragment genetic.

Yasir Batalvi, student în vârstă de 24 de ani care a absolvit recent o facultate din Boston, a povestit pentru CNN că s-a oferit voluntar deoarece a simțit nevoia să se implice cumva direct în lupta împotriva pandemiei.

"Injecția efectivă s-a simțit, la început, la fel ca la vaccinul antigripal, care este în esență doar o mică ciupitură în partea laterală a brațului", a spus Batalvi. ”Odată ce am ieșit din spital, în seara aceea, rigiditatea umărului s-a agravat puțin. Cu siguranță a fost ușor de gestionat. Dar efectele secundare sunt destul de localizate, adică este doar în mușchiul. Și cam atât. Nu prea afectează nimic altceva și te simți bine”, a povestit tânărul.

Asta a fost după prima doză însă la a doua doză, reacția a fost diferită.

„De fapt, am avut câteva simptome destul de semnificative după ce am primit cea de-a doua doză. După injecție am fost bine în timp ce eram încă în spital. Dar în seara aceea a fost dur. Adică avut o stare subfebrilă, mă simțeam obosit și aveam frisoane. Însă a doua zi nu am mai avut nimic”.

Vaccinul Pfizer/BioNTech: Cum funcționează, cum se transportă

Batavi le-a spus medicilor despre simptome însă aceștia i-au spus că totul era în regulă.

A nu te simți prea bine după un vaccin nu înseamnă că te-ai îmbolnăvit de Covid-19, ci înseamnă că organismul reacționează așa cum trebuie.

Dr. Anthony Fauci, expert în boli infecțioase a spus că: „Ceea ce vă spune corpul prin acest răspuns este că răspunde bine la injecție”, a spus el. "Când primiți un vaccinul, provocați un răspuns. Unii oameni nu simt nimic", a spus el și a mai adăugat că: "Alții simt o durere în braț. Unii pot simți o durere în braț și un fel de senzație de răceală, aproape ca și cum ai avea un sindrom asemănător gripei și foarte puțini oameni au febră."

Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a mai spus că:  ”Aproape toate acestea dispar în 24 de ore sau cel mult 48 de ore” și a mai adăugat că este important să fii sincer cu oamenii cu privire la efectele secundare pe care le poți trăi.

Un alt expert american, Moncef Slaoui, a declarat luni că: "Majoritatea oamenilor vor avea efecte secundare mult mai puțin vizibile. Sincer - în comparație cu o protecție de 95% împotriva unei infecții care poate fi letală sau semnificativ debilitantă - cred că este un echilibru adecvat", a spus el.

Efectele secundare, precum cele experimentate de Batalvi, nu trebuie confundate cu problemele de siguranță. Toate aceste vaccinuri care primesc autorizații de punere pe piață trebuie să prezinte datele de siguranță rezultate în urma unui studiu la două luni după administrarea celei de-a doua doze, momentul în care apar cele mai grave probleme de siguranță. Pe acest front, atât vaccinurile Moderna cât și  vaccinurile Pfizer sunt sigure. 

"Sper că odată ce acest vaccin va ieși, oamenii se vor simți încrezători când se vor vaccina. Eu m-am vaccinat și sunt în regulă. Cred că putem trece prin asta", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel