Covid-19. Francezii au ieșit la iarbă verde și au umplut piețele, în plină restricție

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Francezii se înghesuie liniștiți în piețe de parca nu ar fi nicio problemă
Francezii se înghesuie liniștiți în piețe de parca nu ar fi nicio problemă
Restricţiile franceze la ieşirea din casă - o parte a eforturilor autorităţilor de a controla propagarea coronavirusului- sunt pe cale să se înăsprească prin măsuri care să-i determine pe rezidenţi să rămână acasă, potrivit DPA şi AFP.

Ministrul de interne avertizase încă de vineri că recomandările de izolare vor fi aplicate "într-un mod şi mai strict" în acest weekend pentru a permite stăvilirea pandemiei de COVID-19, în timp ce armata urmează să asigure un nou transfer aerian de pacienţi din nord-estul Franţei (Alsacia, Champagne-Ardenne şi Lorena).

Autorităţile franceze erau hotărâte sâmbătă să impună aplicarea izolării la domiciliu decise pentru limitarea epidemiei de coronavirus, care a ucis deja 450 de persoane în ţară, considerând-o insuficient respectată.

Restricţiile decretate pentru a limita propagarea noului coronavirus vor fi aplicate "într-un mod şi mai strict", a avertizat ministrul de interne Christophe Castaner, prin controale în gări (vor circula doar 15% dintre trenurile pe marile linii) şi în aeroporturi.

Amenzile de 135 de euro vor fi mărite în caz de "încălcare a interdicţiilor de deplasare în afara domiciliului propriu". Persoane deja atenţionate verbal pentru ieşiri nejustificate au fost arestate pentru "punerea în pericol a vieţii altora".

Dispozitivul operaţiunii Sentinelle de luptă împotriva terorismului va "creşte în putere" în cadrul luptei împotriva coronavirusului", a mai declarat Christophe Castaner.

"Nu plecaţi în weekend!", insista vineri directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon. În timp ce epidemia exercită o presiune enormă asupra serviciilor de sănătate, "riscaţi să transportaţi fără să ştiţi virusul din mari oraşe spre localităţi rurale" sau să sosiţi "într-o zonă unde nu există neapărat infrastructuri sanitare capabile să îngrijească mulţi bolnavi".

Cele şapte regiuni mai afectate sunt Grand Est, Corsica, regiunea pariziană Ile-de-France, Hauts-de-France, Bourgogne-France-Comte, Auvergne-Rhone Alpes şi de acum Nouvelle-Aquitaine.

Prelungirea izolării, decretată până la sfârşitul lunii martie, "nu a fost decisă", potrivit lui Christophe Castaner. Dar totul lasă să se presupună că aceasta se va face mai devreme sau mai târziu, la fel ca în Italia, care înregistrează cel mai mare număr de decese în lume.

Izolarea va putea să înceteze "când virusul nu va mai circula", a spus Olivier Veran, ministrul sănătăţii, estimând numărul bolnavilor în Franţa la 20.000. Majoritatea dintre ei nu sunt testaţi, deci nedetectaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel