COVID-19. Franța reintroduce controalele la graniță în plin sezon turistic

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Reîncep controalele
Reîncep controalele
Senatul Franţei a reintrodus miercuri posibilitatea controalelor sanitare la frontiere, în cazul apariţiei unei versiuni periculoase a coronavirusului, informează AFP.

Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului) eliminase articolul respectiv din legea privind securitatea sanitară, cu ajutorul voturilor opoziţiei - dreapta, extrema dreaptă şi majoritatea alianţei de stânga.

Actul normativ modificat de Senat permite guvernului să ceară prezentarea unui test negativ la îmbarcarea călătorilor proveniţi din străinătate, timp de o lună. Prelungirea ulterioară a măsurii ar necesita aprobarea parlamentului.

De asemenea, se permite limitarea numărului de călători către teritoriile franceze de peste mări, în cazul în care sistemul sanitar al acestora este în pericol de "suprasaturare".

Senatorii au respins mai multe amendamente propuse, care prevedeau posibilitatea de a cere celor care intră în Franţa nu doar un test negativ, ci şi dovada că sunt vaccinaţi sau vindecaţi după ce au avut COVID-19. Ministrul sănătăţii, Francois Braun, fusese de părere că astfel de restricţii "continuă să aibă sens din punct de vedere medical".

Citește și: Marile aeroporturi europene cer sistarea vânzării de bilete de avion

Haosul de pe aeroporturi din această vară a atins dimensiuni apocaliptice, milioane de turiști ratându-și vacanțele mult așteptate după doi ani de pandemie.

Criza este atât de pronunțată încât Aeroportul Heathrow din Londra impune un plafon de două luni pentru traficul zilnic de pasageri pentru a limita haosul, un răspuns dramatic al celui mai aglomerat aeroport din Marea Britanie pentru a face față luptei cu cererea crescândă de călătorii. 

Aeroportul va limita traficul zilnic de pasageri la 100.000 de plecări până la 11 septembrie, cerând transportatorilor să se abțină de la vânzarea de bilete de vară. Previziunile actuale estimează până la 104.000 de pasageri pe zi în timpul verii, încă sub cei aproximativ 125.000 de pasageri din această perioadă, înainte de pandemie.

Măsura vine ca reacție la lipsa de personal și despre care Heathrow a spus că nu este încă "la viteză maximă", în timp ce se grăbește să își refacă forța de muncă cu noi recruți. Potrivit aeroportului, unele funcții cheie, cum ar fi manipulatorii la sol pentru bagaje, rămân semnificativ subdimensionate. Aeroportul a fost deosebit de afectat de întreruperile de călătorie, deoarece o creștere a numărului de rezervări în cea mai aglomerată perioadă a anului s-a confruntat cu un exod masiv al lucrătorilor în timpul pandemiei. 

"Obiectivul nostru este de a proteja zborurile pentru marea majoritate a pasagerilor de la Heathrow în această vară", a declarat directorul general John Holland-Kaye într-un comunicat. "Recunoaștem că acest lucru va însemna că unele călătorii de vară vor fi fie mutate într-o altă zi, pe un alt aeroport sau vor fi anulate și ne cerem scuze celor ale căror planuri de călătorie sunt afectate”.

Datele privind prețurile biletelor și anulările arată că Europa este locul în care turbulențele provoacă o durere maximă consumatorilor, în timp ce industria de turism din Asia încă navighează prin Covid-19, iar SUA suferă din cauza unui deficit de piloți. Unele companii aeriene au reacționat deja, British Airways renunțând la o serie de zboruri pentru sezonul de vară. Heathrow a declarat că, din cele 4.000 de locuri zilnice excedentare preconizate, doar aproximativ 1.500 au fost vândute în prezent, ceea ce îi oferă spațiu pentru a acționa. 

În timp ce Heathrow a fost scutit de o parte din haosul din primăvară, când imaginile cu cozile lungi care șerpuiau în afara clădirilor aeroportului au ținut prima pagină a ziarelor, hub-ul a întâmpinat dificultăți în ultimele săptămâni, pe măsură ce cursele pe distanțe lungi, în care este specializat hub-ul internațional, revin în grabă. Ca urmare, bagajele s-au îngrămădit în afara terminalelor din cauza lipsei de încărcătoare de bagaje. 

Grupul industrial Airlines UK, care numără printre membrii British Airways și Virgin Atlantic, nu a fost deloc înțelegător față de decizia Heathrow. 

"Este dezamăgitor faptul că Heathrow, care preconiza un număr mai mic de pasageri și resurse necesare în faza de redresare, a considerat că este necesar să ia această măsură acum pentru a gestiona aceste deficiențe", a declarat directorul general Tim Alderslade într-un e-mail. "Marea majoritate a zborurilor de pe Heathrow pleacă conform planificării din această vară, iar transportatorii vor lua legătura cât mai devreme posibil cu toți clienții afectați de plafonare". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Familie / Foto: Freepik
Unifarm / Foto: Agerpres
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Donald Trump și Elon Musk
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...

Carte electronică de indentitate
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Foto:Freepik.com
Bombardierul B-21 / FOTO: Wikipedia
REMAT
Bani
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Inspectori vamali / Foto: Autoritatea Vamală Română
Foto: Freepik.com

pixel