COVID-19. Merck oferă gratis formula antiviralului său țărilor sărace
Autor: Oana Pavelescu | 27 oct, 20:34
Merck oferă gratis formula antiviralului său țărilor sărace / Foto: Merck
Merck oferă gratis formula antiviralului său țărilor sărace / Foto: Merck
Merck a acordat o licență fără redevențe pentru Mplnupiravir, pastila sa anti-Covid-19, unei organizații non-profit susținute de Națiunile Unite, într-un acord care ar permite ca medicamentul să fie fabricat și vândut la prețuri reduse în cele mai sărace națiuni, unde vaccinurile împotriva coronavirusului sunt extrem de puține.

Acordul cu Medicines Patent Pool, o organizație care se străduiește să facă accesibile la nivel global tratamentele și tehnologiile medicale, va permite companiilor din 105 țări, majoritatea din Africa și Asia, să sublicențieze formula pilulei antivirale, numită molnupiravir, și să înceapă să o producă.

Merck a raportat în această lună că medicamentul a redus la jumătate rata de spitalizări și decese la pacienții cu risc ridicat din cadrul Covid într-un studiu clinic de amploare. Națiunile bogate, inclusiv Statele Unite, s-au grăbit să negocieze acorduri pentru a cumpăra medicamentul, blocând mari părți din aprovizionare chiar înainte ca acesta să fie aprobat de autoritățile de reglementare și stârnind îngrijorarea că țările sărace vor fi excluse de la accesul la medicament, așa cum au fost în cazul vaccinurilor.

Susținătorii accesului la tratament au salutat noul acord, care a fost anunțat miercuri dimineață, numindu-l un pas neobișnuit pentru o mare companie farmaceutică occidentală.

Moment de cotitură în pandemie. Merck cere aprobare pentru prima pastilă care tratează COVID-19

G Ad:

"Licența Merck este o protecție foarte bună și semnificativă pentru persoanele din țările în care trăiește mai mult de jumătate din populația lumii", a declarat James Love, care conduce Knowledge Ecology International, o organizație de cercetare non-profit. 

Charles Gore, director al Medicines Patent Pool, a declarat: "Aceasta este prima licență de sănătate publică transparentă pentru un medicament Covid și, foarte important, este pentru ceva care ar putea fi folosit în afara spitalelor și care va fi potențial foarte ieftin."

"Sperăm că acest lucru va face lucrurile mult mai ușoare în ceea ce privește menținerea oamenilor în afara spitalelor și oprirea deceselor în țările cu venituri mici și medii", a spus el.

Gore a declarat că peste 50 de companii, din toate regiunile lumii în curs de dezvoltare, au contactat deja organizația pentru a obține o sublicență.

Acordul cu Merck, a spus mai spus Gore, este, de asemenea, extrem de important ca precedent. "Sper că acest lucru va declanșa o avalanșă de oameni care vor veni la Medicines Patent Pool, dorind să obțină licențe, pentru că nu există nicio îndoială că accesul a fost o problemă", a spus el. "Din punct de vedere științific, industria a făcut o treabă cu adevărat strălucită - în primul rând, furnizând vaccinuri, iar acum oferind tratamente. Dar partea de acces a dezamăgit totul."

Pfizer are, de asemenea, o pastilă antivirală Covid în stadii avansate de testare, iar  directorul Medicines Patent Pool a declarat că firma este, de asemenea, în discuții cu grupul de brevete.

Ştiri Recomandate

China a pus gând rău propriilor companii! Planuri malefice

Autoritățile chineze pregătesc măsuri care ar trebui să...

Preţul cafelei a atins noi valori record

Preţurile "futures" pentru boabele de arabica de...

JP Morgan, previziuni de un optimism debordant pentru 2022

Banca americană de investiții JPMorgan Chase & Co a...

Surprizele anului 2022. Accizele cresc pe toată linia

Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru...

Topul celor mai aglomerate orașe. Ce loc ocupă București

A fost publicat topul oraşelor cu cel mai aglomerat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro