Acordul cu Medicines Patent Pool, o organizație care se străduiește să facă accesibile la nivel global tratamentele și tehnologiile medicale, va permite companiilor din 105 țări, majoritatea din Africa și Asia, să sublicențieze formula pilulei antivirale, numită molnupiravir, și să înceapă să o producă.
Merck a raportat în această lună că medicamentul a redus la jumătate rata de spitalizări și decese la pacienții cu risc ridicat din cadrul Covid într-un studiu clinic de amploare. Națiunile bogate, inclusiv Statele Unite, s-au grăbit să negocieze acorduri pentru a cumpăra medicamentul, blocând mari părți din aprovizionare chiar înainte ca acesta să fie aprobat de autoritățile de reglementare și stârnind îngrijorarea că țările sărace vor fi excluse de la accesul la medicament, așa cum au fost în cazul vaccinurilor.
Susținătorii accesului la tratament au salutat noul acord, care a fost anunțat miercuri dimineață, numindu-l un pas neobișnuit pentru o mare companie farmaceutică occidentală.
Moment de cotitură în pandemie. Merck cere aprobare pentru prima pastilă care tratează COVID-19
"Licența Merck este o protecție foarte bună și semnificativă pentru persoanele din țările în care trăiește mai mult de jumătate din populația lumii", a declarat James Love, care conduce Knowledge Ecology International, o organizație de cercetare non-profit.
Charles Gore, director al Medicines Patent Pool, a declarat: "Aceasta este prima licență de sănătate publică transparentă pentru un medicament Covid și, foarte important, este pentru ceva care ar putea fi folosit în afara spitalelor și care va fi potențial foarte ieftin."
"Sperăm că acest lucru va face lucrurile mult mai ușoare în ceea ce privește menținerea oamenilor în afara spitalelor și oprirea deceselor în țările cu venituri mici și medii", a spus el.
Gore a declarat că peste 50 de companii, din toate regiunile lumii în curs de dezvoltare, au contactat deja organizația pentru a obține o sublicență.
Acordul cu Merck, a spus mai spus Gore, este, de asemenea, extrem de important ca precedent. "Sper că acest lucru va declanșa o avalanșă de oameni care vor veni la Medicines Patent Pool, dorind să obțină licențe, pentru că nu există nicio îndoială că accesul a fost o problemă", a spus el. "Din punct de vedere științific, industria a făcut o treabă cu adevărat strălucită - în primul rând, furnizând vaccinuri, iar acum oferind tratamente. Dar partea de acces a dezamăgit totul."
Pfizer are, de asemenea, o pastilă antivirală Covid în stadii avansate de testare, iar directorul Medicines Patent Pool a declarat că firma este, de asemenea, în discuții cu grupul de brevete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...