Covid-19 scrie o pagină neagră în istoria piețelor mondiale
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nimeni nu a anticipat nimic
Nimeni nu a anticipat nimic
Într-o singură lună, piețele financiare s-au prăvălit de la valori istorice, trăind clipe cu adevărat disperate într-o lume ce părea că și-a pierdut încrederea și speranța. Pe 19 februarie, indicii S&P500 și Dow Jones înregistrau recorduri absolute, iar investitorii încă mai priveau cu o oarecare indiferență epidemia care începuse deja să se propage în afara epicentrului ei, orașul chinez Wuhan.

În câteva săptămâni, ”lebăda neagră”, expresie specifică domeniului financiar aplicată acum coronavirului și care desemnează un șoc extern neprevăzut și devastator, a măturat totul în calea ei. Cataclismul va intra în anale alături de crahul bursier din 1987 și de marea criză financiară din 2008-2009, fără a mai vorbi despre criza din 1929, considerată până acum cea mai gravă dintre catastrofele economice din istoria contemporană.

În decurs de o lună, S&P500 a pierdut 86%, Produsul intern brut al Statelor Unite s-a contractat cu 27%, potrivit cifrelor furnizate de Pictet Asset Management și care nu vor fi egalate prea curând. Pentru comparație, în timpul crizei din 2008-2009, indicele de referință al bursei americane a cedat, atunci, 33%.

Foarte diferită de criza declanșată de falimentul băncii Lehman Brothers, care a bulversat un sector bancar fragilizat de activele toxice ca rol de detonator, actuala criză, sanitară înainte de a fi economică, nu va reuși, probabil, să o egaleze pe cea din urmă cu 12 ani.

Citește și Bursele europene încep să se relaxeze. BVB a deschis pe verde

Cu șoc de ofertă provocat de ruptura lanțurilor de aprovizionare și un șoc al cererii, rezultat al măsurilor de protecție și efectele lor asupra modului de consum, epidemia antrenează economia mondială spre recesiune, semănând pe piețele finanariare un vânt de panică pe care nimeni nu l-a anticipat. ”Criza actuală este de un tip inedit, pentru că toate fazele intervin într-un spațiu de timp comun și cu o interacțiune mai puternică și am amplă din punct de vedere geografic decât crizele precedente”, a comentat Guilhem Savry, responsabil la Unigestion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel