Ajutoare de stat mai mari pentru firme! Până la 75% sprijin în aceste regiuni
Guvernul României urmează să...
COVID-19 poate afecta negativ calitatea spermei și reduce fertilitatea la bărbați, potrivit cercetărilor publicate în Reproduction.
Studiul indică faptul că infecția cu COVID-19 poate provoca moartea spermatozoizilor, inflamații și stres oxidativ, rezultând o calitate mai scăzută a spermei și potențial reducând fertilitatea.
COVID-19. Una din 10 gravide, testate pozitiv. Ce riscuri presupune
Aceste descoperiri oferă prima dovadă experimentală directă că sistemul reproductiv masculin ar putea fi vizat și deteriorat de COVID-19 și sugerează că funcția reproductivă a bărbaților ar trebui evaluată după infecție pentru a detecta și a evita alte probleme de fertilitate, notează Medscape.
Cercetătorul Behzad Hajizadeh Maleki, și echipa sa de la Universitatea Justus-Liebig, Ger,mania, au investigat efectul infecției COVID-19 asupra fertilității masculine. Analiza a fost făcută la intervale de 10 zile pentru un timp de urmărire de 60 de zile, la 84 de bărbați cu COVID-19 confirmat și 100 de bărbați sănătoși. La cei cu COVID-19, markerii inflamației și stresului oxidativ din spermatozoizi au fost semnificativ crescuți cu mai mult de 100% comparativ cu cele de la cei sănătoși. La cei cu Covid-19 concentrația spermei era mult redusă, mobilitatea spermatozoizilor redusă și aceasta cât iar forma acestora suferise modificări.
Covid-19. Pediatrii germani solicită vaccinarea urgentă a unor copii
„Aceste efecte asupra celulelor spermatozoizilor sunt asociate cu o calitate mai scăzută a spermei și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte tindeau să se îmbunătățească în timp, ele au rămas semnificative și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări au fost, de asemenea, legate de forma severă a bolii", comentează Behzad Hajizadeh Maleki.
Aceste descoperiri se adaugă lungii liste de consecințe pe care boala poate să o aibă asupra organismului uman și arată că bărbații care se recuperează după COVID-19 ar putea să aibă mai greu copii, din cauza calității anormal de scăzute a spermei. Acest lucru sugerează că funcția de reproducere ar trebui monitorizată și evaluată de profesioniștii din domeniul sănătății după infecție, pentru a detecta și a evita problemele de reproducere mai grave în viitor.
Totuși mai sunt necesare studii mai ample, cu urmărire mai indelungată, pentru a valida concluziile trase de acest studiu și pentru a determina exact modul în care COVID-19 afectează reproducerea și fertilitatea la bărbați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul României urmează să...
Contribuabilii trebuie să...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...