Ultimele luni au adus o creştere constantă a indicelui ROBOR, ceea ce a dus, inevitabil, şi la creşterea ratelor pe care le plătesc românii ale căror credite depinde de acesta. În acest context, mulţi oameni iau în calcul să migreze la IRCC. Cei de la Conso au făcut o analiză în care au prezentat poziţia mai multor bănci din România cu privire la această mutare.
„In ultimii 10 ani, BCR a sustinut puternic creditarea cu dobanda fixa pentru creditele acordate persoanelor fizice. Pentru creditele de nevoi personale dobanda este fixa pe toata perioada de creditare. In cazul creditelor ipotecare, BCR promoveaza in special dobada fixa 5 sau 10 ani, ulterior variabila raportata la IRCC din mai 2019. Astfel, o mare parte din creditele ipotecare acordate in anii imediat anterior 2019, sunt inca in perioada de dobanda fixa” spun reprezentantii BCR.
Recomandarea BCR pentru clientii care se afla in perioada de dobanda fixa este de a astepta finalizarea acestei perioade, iar trecerea de la ROBOR la IRCC sa fie analizata ulterior, la acel moment.
Pentru a trece de la dobanda calculata pe baza ROBOR, la dobanda calculata pe baza IRCC, clientul trebuie sa depuna o cerere in agentia CEC Bank prin care a contractat imprumutul. In baza acestei cereri, se va incheia un act aditional la contract si se va genera noul scadentar. Procedura este una simpla si nu implica pasi suplimentari de analiza sau verificare. Citeşte mai departe aici.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat că persoanele care au credite care depind de ROBOR şi vor să facă trecerea la IRCC se pot trezi peste ceva timp că, de fapt, plătesc mai mult.
În condiţiile în care indicele ROBOR creşte zilnic, mulţi români care au credite se gândesc să treacă la dobânda care depinde de celălalt indice, IRCC, care acum are o valoare mai mică. Adrian Vasilescu a venit cu informaţii suplimentare pe această temă.
"Românii pot să facă această conversie, de la credite pe ROBOR variabile, în IRCC. Pot face acest lucru, dar dacă pot să o facă trebuie să te gândeşti foarte bine când faci un asemenea gest, dacă îl faci numai pentru că poţi să îl faci sau îl faci pentru că eşti strâns cu uşa.
Riscurile sunt foarte mari. Dacă ne uităm pe grafice, o să vedem că dobânzile sunt în creştere în România şi în toată lumea. Inclusiv în China sunt în creştere. (...) Nu-mi permit să dau sfaturi, ci doar informaţii. O informaţie importantă este aceea că dobânzile sunt în creştere. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu IRCC-ul, acest indice care e o soluţie de salvare, pentru că în momentul de faţă ROBOR la trei luni este de 5,71 iar IRCC-ul este de 1,86. Deci îmi convine acum să schimb un credit pe care îl am pe ROBOR la IRCC. Dar dacă ne uităm în spate, numai în urmă cu trei luni IRCC-ul era 1,17%. Dacă ne uităm şi mai în urmă, vedem că era şi mai mic. Dar au fost şi momente în care IRCC-ul a fost mai mare decât ROBOR-ul.
Acum, eu aşa văd: s-ar putea să te trezeşti peste nu ştiu câte trimestre că s-a ajuns cu IRCC peste rata ROBOR", a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, la Antena 3.
"Trebuie să informăm foarte bine publicul. Noi suntem într-un deficit de credite în România. La această oră, 2,1 milioane de oameni sunt împrumutaţi la bănci. La o populaţie de 18 milioane această pondere este cea mai mică din Uniunea Europeană", a mai spus Adrian Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...