Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În anul 2015, aproximativ 22.000 de debitori cu credite în franci elveţieni din Serbia, în valoare de aproximativ 1,1 miliarde euro, au văzut cum ratele lor lunare au crescut semnificativ după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat plafonul său privind valoarea francului.
Odată cu creşterea cursului de schimb al francului elveţian au crescut şi ratele la creditele în franci. Banca Centrală a Serbiei a reacţionat cerând băncilor să ofere condiţii mai favorabile pentru creditele în franci, inclusiv conversia creditelor, dobânzi mai mici sau rate lunare mai mici. Însă doar o mică parte din debitori şi-au restructurat împrumuturile. Peste 18.600 de persoane au rămas înglodate în datorii, mulţi dintre ei fiind în pericol să fie evacuaţi.
În decizia sa de marţi, Curtea Supremă de Casaţie din Serbia a spus că indexarea creditelor în franci trebuie considerată nulă şi neavenită dacă băncile nu dovedesc că s-au împrumutat în franci înainte de a oferi creditele. Potrivit Curţii, contractul de împrumut va rămâne legal dar va fi indexat în euro. De asemenea, Curta a decis că evacuarea debitorilor care nu pot să îşi plătească ratele ar trebui oprită sau întârziată.
Citește și: Răzmeriță a datornicilor în franci elvețieni
Asociaţia CHF Serbia, care reprezintă majoritatea celor care au credite în franci elveţieni, a salutat decizia Curţii Supreme de Casaţie.
"Băncile ar trebui să garanteze în scris că nu vor da în judecată statul sârb şi că statul şi debitorii nu vor suporta costurile, ţinând cont că o astfel de soluţie ar reduce în mod semnificativ potenţialul de risc pentru bănci", a informat Asociaţia CHF Serbia într-un comunicat de presă.
Decizia Curţii Supreme de Casaţie a venit după ce preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a vizitat anul trecut un grup de debitori care au intrat în greva foamei pentru a solicita o decizie rapidă. Aleksandar Vucic a spus atunci că statul va încerca să negocieze şi chiar să finanţeze parţial un acord cu băncile.
Fondul naţional de garantare din Serbia a asigurat peste 85% din împrumuturile indexate în franci elveţieni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.