Creditele ipotecare au explodat în primul trimestru al anului

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ghișeu de bancă
Ghișeu de bancă
Românii par să ignore riscurile și au dat năvală la creditele ipotecare, astfel că în primul trimestru numărul acestora a crescut cu 29% față de anul trecut.

Într-un recent raport realizat de o companie de consultanță financiară citată de Agerpres, arată o creștere semnificativă în piața creditării ipotecare din primele trei luni ale anului curent.

Creditele ipotecare noi acordate în această perioadă au atins aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel național, înregistrând o creștere de circa 29% față de aceeași perioadă din 2023.

Aceste cifre reflectă o revenire puternică a pieței, consolidată de o creștere semnificativă a numărului de locuințe vândute, cu aproape 19% în primele trei luni din acest an comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Variații ale dobânzilor

Este notabil faptul că dobânzile fixe, predominant folosite pentru noile credite ipotecare în 2024, au înregistrat o scădere continuă, ajungând sub pragul de 5% pe an. Cea mai atractivă ofertă de creditare ipotecară cu dobândă fixă este în prezent de 4,9% pe an. În ciuda acestei scăderi a dobânzilor, consultanții anticipază că dobânzile variabile vor înregistra și ele reduceri, probabil în ultimul trimestru al anului curent, dar nu într-o măsură semnificativă, menținând astfel dobânzile fixe ca fiind cele mai avantajoase în următoarele 12 luni.

Pentru cei care au credite ipotecare cu dobândă variabilă, acesta este momentul potențial optim pentru a evalua refinanțarea. Este previzibil ca IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Ipotecare) să scadă, dar nu într-o măsură așteptată inițial. Dobânzile fixe vor rămâne mai atractive în această perioadă, dar debitorii ar putea să revină la dobânzile variabile în viitor, prin refinanțare, atunci când acestea devin avantajoase din nou.

Anul precedent, în 2023, au fost acordate în total credite ipotecare în valoare de 6,4 miliarde de euro în România, din care aproximativ trei miliarde de euro, sau 46% din total, au fost credite noi. Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel național în 2023 a fost de aproximativ 62.000 de euro, iar prețul mediu al unui imobil tranzacționat prin credit ipotecar a fost de 85.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

pixel