Creditele românilor. Dan Suciu (BNR):Nu există o soluţie minune, există o bună calibrare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care varianta este mai bună? Să iau împrumut, să nu iau? Pe cine întreb?
Care varianta este mai bună? Să iau împrumut, să nu iau? Pe cine întreb?
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a vorbit despre creditele românilor, despre indicii ROBOR și IRCC, despre evoluția acestora. 

Într-un interviu acordat postului Radio România Actualități, Dan Suciu a fost întrebat la ce trebuie să se aștepte românii, în special cei care au credite la bănci. 

”Crescând dobânda de politică monetară, creşte costul banilor. Crescând costul banilor, e inevitabil că dobânzile vor creşte, atât cele la credite, cât şi cele la depozite. Ştim, suntem preocupaţi la Banca Naţională, şi privim cu multă atenţie, şi ce se întâmplă mai ales cu ratele în curs pentru cei care au ratele legate de ROBOR, aici este discuţia; sunt numai o parte din cei împrumutaţi care au ROBOR-ul acesta variabil parte din rată. Mulţi, mai ales pentru creditele de consum, au rate fixe, nu sunt neapărat afectaţi. Alţii au rate în valută, unde am beneficiat de un curs stabil, deci, nu au fost mari influenţe. Sigur, cei care au luat credite mai recent au cotaţia IRCC, un nou indice, noul indice care este mult mai scăzut, dar care va creşte, pentru că el cumva măsoară evoluţiile din piaţă din urmă cu 3-6 luni, deci, cumva el va veni, cu timpul va creşte şi el. Într-o situaţie în care inflaţia creşte dobânzile nu au cum să stagneze. Deci, vrând-nevrând această evoluţie va fi una ascendentă la nivelul dobânzilor”, a spus oficialul BNR.

Dan Suciu a fost rugat să spună dacă ar recomanda conversia creditelor contractate înainte de 2019, deci, raportate la ROBOR, în credite cu indice de referinţă IRCC. ”Eu nu îmi permit să fac recomandări, pentru că nu am această calitate de a veni cu soluţii de acest nivel”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale. .

IRCC va crește 

Dan Suciu a precizat că, dacă doresc să facă modificări, schimbări la credite, românii aflați într-o astfel de situație au la dispoziție mai multe soluții.

”Au şi instrumentul renegocierii, au şi instrumentul amânării ratelor, au şi instrumentul conversiei la indicele pe care l-aţi spus. Dar situaţia este evident variată, depinde de la caz la caz foarte mult. Cum am spus, IRCC-ul va creşte, noul indice va creşte semnificativ, chiar spre finalul anului şi la începutul anului viitor va fi ridicat. Acum, este important de spus, dacă cineva consideră că în acest moment este mai dificil de a plăti o rată decât va fi anul viitor, atunci, da, e evident că merită să îţi reduci rata accesând noul indice IRCC. Dar dacă cumva consideră că anul viitor sau peste doi ani va fi un moment mult mai dificil, IRCC pare că va fi mai mare în perioada aceea decât ROBOR-ul, dacă lucrurile totuşi evoluează în sens descendent la nivelul inflaţiei, şi atunci va fi atunci un moment mai greu de plată. De aceea, nu există o soluţie minune, există o bună calibrare de la caz la caz, însă pentru cei care au rate evident nu e un moment neapărat plăcut”, a subliniat Dan Suciu. 

Citește și Când încep să scadă prețurile? Ce a răspuns Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR

”Prețurile pe care le măsurăm acum reflectă diferențele de preț față de acum un an. Asta nu înseamnă că, de acum încolo, vom avea neapărat scumpiri, dar presupune că nivelul de preț pe care pe care îl avem acum și care este, într-adevăr, ridicat, se va menține pentru o anumită perioadă de timp aproximativ la acest reper. 

Trei metode

Este o perioadă mai dificilă, cu un vârf de inflație pe care îl așteptăm în aceste luni, perioadă pe care credem că o putem depăși prin cel puțin trei metode. Dar să nu uităm un lucru, și anume că, în primul rând, ținem de un context global. De aceea, eficiența măsurilor interne este relativ mai limitată. 

Aceste trei măsuri interne sunt, unele aparținând de Banca Națională, și anume creșterea de dobândă. Nu avem cum să evităm această creștere de dobândă. Al doilea ține de guvern prin limitarea deficitelor bugetare, ceea ce înseamnă să nu vină cu presiuni suplimentare prin creșterea deficitelor. Și a treia metodă, în mod cu totul paradoxal sau în mod specualativ greșit, dar corect, prin păstrarea unui anumit calm la nivelul discursului public, al populației, așa încât să nu punem printr-o agitație permanentă, o presiune suplimentară asupra pe rețurile care și așa sunt în creștere. 

Când se va calma tăvălugul inflației și de când am putea asista la o scădere a stării de încordare de pe piețe și, implicit la o reducere a prețurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel