Prețurile locuințelor au crescut în primele trei luni din an și se vor majora în continuare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vânzare apartamente / sursa foto: Freepik.com
Vânzare apartamente / sursa foto: Freepik.com
Creșterea prețului mediu pentru o locuință a fost de 8% în intervalul ianuarie - martie 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la o valoare de 1.563 euro/mp util. 

Cluj-Napoca rămâne orașul cu cele mai scumpe locuințe din țară, de 2.631 euro/mp util, conform platformei Imobiliare.ro.

De asemenea, acest trend va continua în următoarea perioadă.

"Interesul cumpărătorilor se menţine la un nivel bun la începutul acestui an, oferta de case şi apartamente disponibile la nivelul pieţei fiind însă limitată. Dacă luăm în considerare actualele condiţii de pe piaţa de creditare şi perspectivele favorabile care se întrevăd pe termen mediu la nivelul acesteia, putem spune că ne putem aştepta să vedem noi majorări ale preţurilor locuinţelor în următoarea perioadă”, arată raportul.

Pe poziția a doua în topul acestor creșteri se găsește orașul Brașov, unde prețul mediu este de 1.789 euro/mp util, acest oraș fiind singurul în care oferta de locuințe a crescut, înregistrând un avans de 2%. Bucureştiul se află abia pe locul al cincilea, cu 1.578 euro/mp util, aflat la polul opus în materie de ofertă a locuințelor, care a scăzut cu circa 20% în primele trei luni din an.

Factori care duc la scumpirea locuințelor

 

"Odată cu revenirea cererii, preţurile proprietăţilor imobiliare sunt în creştere. Mai mult, o presiune suplimentară este generată de scăderea ofertei, ceea ce nu doar poate, ci cu siguranţă va pune presiune pe preţuri, mai ales că momentul mult aşteptat al scăderii dobânzilor este aproape. Aceste lucruri, coroborate cu apetitul nestăvilit pentru statutul de proprietar, riscă să îi ţină în continuare pe cumpărătorii needucaţi în zona dezvoltărilor cu compromis - la nivel de calitate, locaţie, suprafeţe - şi a proiectelor de periferie, multe şi ieftine, a căror valoare nu doar că nu va creşte în timp, ci va rămâne absolut derizorie. Atenţie la compromisul preţului! Capitala este plină de astfel de exemple care, de altfel, explică în mare măsură de ce Bucureştiul este depăşit de Cluj-Napoca, Braşov şi în curând de toate oraşele secundare, deşi are cartiere întregi cu un preţ mediu de aproape 3.000 euro/mp", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În primul trimestru din an, în România, s-au vândut circa 145.500 de case, terenuri şi apartamente, (+ 5,2%) conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

În primele trei luni ale acestui an, mulţi dintre cumpărători şi-au îndreptat atenţia, prioritar, asupra locuinţelor noi, finalizate începând cu 2020, arată datele Imobiliare.ro. Piaţa veche câştigă însă teren în multe dintre marile oraşe.

 

În ce măsură pot fi negociate prețurile locuințelor

Marja de negociere - calculată ca diferenţă procentuală dintre preţul de tranzacţionare şi ultimul preţ solicitat cumpărătorului - este, în realitate, destul de mică în principalele oraşe din ţară. Proprietarii din Braşov şi din Iaşi, de exemplu, sunt mai puţin dispuşi să lase la preţ faţă de cei din Cluj-Napoca sau Timişoara. Dacă în primele oraşe discutăm despre o marjă de negociere de 2,4%, în cele două mari centre regionale din vestul ţării aceasta ajunge la 3,5%, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.

Pe piaţa rezidenţială bucureşteană întâlnim la începutul acestui an o marjă de negociere de 3,9%, în timp ce în cazul proprietarilor din Constanţa observăm că aceasta atinge cel mai înalt nivel în rândul marilor oraşe, de 4,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel