Creștere îngrijorătoare a numărului de firme dizolvate în România
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Lacătul pe ușă / FOTO: Unsplash
Lacătul pe ușă / FOTO: Unsplash
O nouă serie de date oficiale de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Începutul anului 2024 a adus cu sine o creștere semnificativă a numărului de firme dizolvate în România, conform datelor furnizate de ONRC. Astfel, în ianuarie, numărul acestora a înregistrat un salt de 15,74%, ajungând la un total de 3.905, comparativ cu 3.374 din aceeași perioadă a anului precedent.

Capitala țării, Bucureștiul, a fost epicentrul acestei tendințe ascendente, consemnând un număr de 800 de firme dizolvate și marcând, prin urmare, o creștere de 17,47% față de aceeași perioadă a anului anterior. 

Județele Constanța, Ilfov, Cluj și Iași au urmat același trend îngrijorător, cu cifre în creștere considerabilă.

La polul opus, dacă putem spune așa, județele cu cele mai mici rate de dizolvare a firmelor au fost Covasna, Caraș-Severin, Harghita și Vrancea. Totuși, chiar și aici, diferențele față de anul trecut au fost extrem de modeste, dar pe creștere.

Analiza datelor arată că domeniul de activitate cel mai afectat de această tendință a fost comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde s-au înregistrat 1.145 de dizolvări la nivel național. 

Totodată, sectoare precum construcțiile, activitățile profesionale, științifice și tehnice, dar și industria prelucrătoare au fost puternic afectate, consemnând un procent semnificativ de dizolvări.

Este evident că aceste cifre alarmante necesită o analiză amănunțită și măsuri urgente din partea autorităților pentru a contracara acest trend negativ.

Citește și Registrul Comerțului: Peste 70.000 de firme radiate anul trecut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel