Creştere salarii în 2022. Coşea: Cei din privat nu vor reuşi să le majoreze dacă nu vor fi ajutaţi. Controversă cu schimbările fiscale
Autor: Dana Mihai | 11 iul 2022, 13:52
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
DCBusiness l-a contactat pe analistul Mircea Coșea pentru a afla dacă există șansa ca salariații din mediul privat vor beneficia de majorări de salarii anul acesta pentru a acoperi inflația.

"Noi facem o comparație care nu este deloc corectă între privat și public. Public este sectorul care nu are niciun fel de problemă în legătură cu mersul economiei, el primește la date fixe sume fixe din buget, iar sursele bugetare sunt până la urmă la impozite și taxe mărite sau împrumuturi. Deci este o situație, să zicem, de finanțare a unei părți a populației, nu prin rezultatele economiei, nu prin îmbunătățirea activității economice, ci pur și simplu printr-un efort de finanțare.

Sectorul privat este supus din nou unui atac din noile măsurilor fiscale

Sectorul privat însă este într-o cu totul altă situație, pentru că salariile de la sectorul privat depinde rezultatele economice ale acestui sector. Ori acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criză, a pierdut foarte mult din potențialul lui, iar în momentul de față îi este supus din nou unui atac din noile măsurilor fiscale pe care Guvernul le preconizează și care sunt măsuri care nu ajuta economia din contracta, atacă anumite ramuri, cum ar fi HoReCa, cum ar fi microîntreprinderile și așa mai departe", a explicat Mircea Coșea.

"Deci la sectorul privat creșterea salariilor ține doar de rezultatele economice ale acestui sector. Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu neapărat prin stimulente fiscale, ci printr-o prezentare a unei situații predictibile în care mediul de afaceri să poată să acționeze, nu va putea să mărească salariul.

Dacă vrei să ai locuri de muncă și să ai mai multe acumulări la buget, trebuie să îi permiți sectorului privat să lucreze ca o piață liberă

Mediul de afaceri în România, indiferent capitalul, că e capital străin sau capitalul românesc, după părerea mea, nu trebuie supus în această perioadă unei schimbări de natură fiscală. El are și așa mari probleme de predictibilitate, trebuie lăsat să funcționeze pentru că este singurul care ține economia în echilibru și păstrează locuri de munca. Deci, dacă vrei, ca să ai locuri de muncă și să ai mai multe acumulări la buget, trebuie să îi permiți sectorului privat să lucreze ca o piață liberă or, deocamdată nu e cazul, pentru că nu și-a rezolvat problema energiei, plafonarea pe un an nu e rezolvată. Atunci când ea va ieși din nou din operaționalizare, prețurile vor exploda și vor lua energie și vor duce în faliment multe întreprinderi", a mai spus analistul.

Ar trebui să existe neapărat niște stimulente

"Microîntreprinderile sunt afectate de scăderea plafonului la impozitare, iar pe de altă parte nu există încă nici un fel de stimulent din punct de vedere al unor orientări fiscale pentru stimularea unor activități ale sectorului privat. Și aici mă gândesc la stimularea activității de procesare a producției agricole. Aici ar trebui să existe neapărat niște stimulente, niște niște reduceri de impozite, niște excepții de la cota unică pe care văd că Guvernul nu le va accepta, pentru că, fără aceste excepții, adică fără ajutorarea sectorului de procesare, noi nu vom putea reduce importul de produse alimentare care aduc inflația în țară o dată cu fiecare biscuit importat.

Cotă unică nu înseamnă că nu trebuie să faci anumite excepții

Deci faptul că ai cotă unică nu înseamnă că nu trebuie să faci anumite excepții, pentru că cota unică este un instrument de stimulare a unor activități pe care Guvernul le consideră a fi important or aceasta stimularea se face prin anumite excepții, așa cum am avut noi excepții la construcții și la IT, lucru care s-a văzut prin dezvoltarea foarte importantă a acestora., acum ar trebui să mai folosim asta și la procesatorii agricoli. Dar văd că Guvernul se opune categoric și spune că trebuie să fie eliminate toate excepțiile de la cota unică, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de nici un stimul, or asta va fi foarte complicat pentru activitatea acestor societăți și, evident, incapacitatea măririi salariilor", a declarat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe