Creşterea dobânzilor pune presiune asupra ratingurilor suverane, avertizează S&P Global
Autor: Antonia Popescu | 22 iun, 18:56
Creşterea dobânzilor pune presiune asupra ratingurilor suverane, avertizează S&P Global
Creşterea dobânzilor pune presiune asupra ratingurilor suverane, avertizează S&P Global
Un număr crescut de ţări este posibil să vadă cum ratingurile lor suverane vor fi supuse la presiuni, pe măsură ce creşterea globală a nivelului dobânzilor le afectează finanţele şi aşa tensionate, a avertizat agenţia de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters.

Potrivit unui nou raport publicat miercuri de analiştii S&P Global, Italia, o ţară cu o povară ridicată a datoriei externe, ar putea să se confrunte cu cea mai mare notă de plată cu datoria externă, ca procent din PIB, din ultimul deceniu fără ajutorul Băncii Centrale Europene. De asemenea, Ucraina, Brazilia, Egiptul, Ghana şi Ungaria sunt cele mai vulnerabile economii emergente.

"Creşterea dobânzilor pare a fi o provocare fiscală pentru o minoritate de economii dezvoltate şi pentru cel puţin şase din 19 economii emergente" susţin analiştii S&P, care au plecat de la ipoteza că costurile cu împrumuturile vor creşte cu aproximativ 300 de puncte de bază în următorii trei ani, potrivit Agerpres.

În luna aprilie, Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. Potrivit agenţiei de evaluare, angajamentul autorităţilor române faţă de reforme şi procesul de consolidare fiscală va continua să fie ancorat de angajamentele asumate în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă şi procedurii de deficit excesiv care este în derulare. 

Citește și: Şeful Rezervei Federale americane - FED recunoaşte că a fost surprins de avansul inflaţiei: Sunt posibile şi alte surprize

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a recunoscut miercuri că vigoarea inflaţiei a luat prin surprindere autorităţile monetare şi a avertizat că este posibil să urmeze şi alte surprize, transmite AFP.

Cu toate acestea, Jerome Powell a dat asigurări că economia americană este suficient de solidă pentru a face faţă unei înăspriri a politicii monetare.

"Evident inflaţia a constituit o surpriză pe parcursul ultimului an şi ar putea să ne aştepte şi alte surprize. De acea trebuie să fim agili în răspunsul la datele care vor veni şi la modificarea perspectivei", a avertizat Jerome Powell cu prilejul unei audieri în cadrul comisiei de finanţe bănci din Senatul SUA, în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat un avans de 8,6% în ritm anual, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Jerome Powell a reamintit că Fed a majorat dobânda de politică monetară la ultimele trei reuniuni, ceea ce a majorat costul creditului cu 1,5 puncte procentuale. Comitetul de politică monetară de la Fed "se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să continue", iar ritmul acestor majorări va depinde de datele economice, a spus şeful Fed.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Petre Daea - propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat...

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Curs valutar. Leul pierde teren în fața euro și dolarului

Moneda naţională s-a depreciat, miercuri, în raport cu...

România trece la raționalizarea apei din cauza secetei

 Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) spune că...

Crossuri externe