Trei declarații fiscale obligatorii trebuie transmise până la finalul lunii
Contribuabilii trebuie să...
Departamentul Comerţului din SUA a revizuit în sus datele privind evoluţia celei mai mari economii mondiale în trimestrul trei din 2023, dar creşterea pare să încetinească în perioada octombrie-decembrie 2023, dobânzile ridicate afectând piaţa forţei de muncă şi cheltuielile de consum, transmit AP şi Reuters.
În a doua estimare publicată miercuri, Departamentul Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în ritm anual o creştere de 5,2% în trimestrul trei din 2023, după ce luna trecută anunţase un avans de 4,9%. Este cel mai rapid ritm de creştere din trimestrul patru din 2021. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca datele privind evoluţia economiei americane să fie revizuite la 5%.
PIB-ul SUA a înregistrat o creştere de 2% în primul trimestru din 2023, şi de 2,1% în perioada aprilie-iunie 2023. Aceste date sugerează că prima economie a lumii a făcut faţă cu bine majorării cu 525 de puncte de bază a dobânzii de bază de către Rezerva Federală, începând din luna martie 2022 şi până în prezent.
Revizuirea în creştere a datelor din trimestrul trei din 2023 reflectă majorarea investiţiilor companiilor şi a cheltuielilor guvernului federal şi autorităţilor locale. Dar cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu doar 3,6%, după ce luna trecută Departamentul Comerţului anunţase un avans de 4%.
La 1 noiembrie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a lăsat deschisă posibilitatea unei noi majorări, şi a confirmat soliditatea surprinzătoare a economiei americane, deşi a atras atenţia asupra înăspririi condiţiilor financiare cu care se confruntă companiile şi gospodăriile.
"Activitatea economică a înregistrat un ritm solid de creştere în trimestru trei din 2023", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, în care în unanimitate oficialii au fost de acord să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50% .
Atenuarea cererii a sporit aşteptările că s-a încheiat procesul de majorare a dobânzii, pieţele financiare anticipând chiar o reducere la jumătatea anului viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Analistul economic Cristian...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...