Criptomonede: Binance promite un fond de urgență, bitcoin își revine

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La ce va servi acest fond
La ce va servi acest fond
Șeful platformei de criptomonede Binance a anunțat, luni, că lansează un fond de urgență  pentru a limita pagubele cauzate de falimentul rivalului FTX, ceea ce a reddat culoare prețului bitcoin.

"Pentru a atenua efectele în cascadă provocate de FTX, Binance creează un fond de urgență al industriei pentru a ajuta proiectele, chiar și cele mai solide, dar care au nevoie de lichidități", a explicat Changpeng Zhao, fondatorul și șeful  Binance, asigurând, într-o postare pe Twitter, că "mai multe detalii vor apărea în curând".

Vestea a impulsionat evoluția bitcoin, care s-a prăbușit joia trecută la 15.574 de dolari, minimul ultimilor doi ani: luni, cea mai populară monedă virtuală s-a tranzacționat la 16.773 de dolari, în creștere cu 2,48% față de ziua precedentă. Dar criptomoneda rămâne în scădere cu 20% din 6 noiembrie, când problemele platformei FTX au tras în jos piața. 

Platformele, care permit utilizatorilor să cumpere și să vândă criptoactive, dar oferă și instrumente derivate mai mult sau mai puțin complexe pe aceste active deja foarte volatile, se află în centrul ecosistemului încă tânăr al criptomonedelor. Acestea își au adesea sediul în regiuni cu legislație flexibilă: FTX are sediul în Bahamas, în timp ce Binance nu are un sediu centralizat, ceea ce îngreunează munca autorităților de reglementare.

"FTX avea active lichide în valoare de 900 de milioane de dolari față de pasive de 9 miliarde de dolari", potrivit rapoartelor din presa de specialitate, notează Ipek Ozkardeskaya, analist la SwissQuote, care precizează că "acest lucru ar fi fost imposibil într-o instituție financiară tradițională reglementată. 

"Prăbușirea unuia dintre cei mai mari brokeri din lume, FTX, va eroda masiv încrederea în acest sector. În plus, autoritatea de reglementare va fi fericită să înăsprească reglementările", avertizează Vincent Boy, analist la IG. În ceea ce privește promisiunile domnului Zhao, acesta a mai spus că va salva FTX la începutul săptămânii trecute, înainte de a renunța având în vedere amploarea sarcinii.

Citește și Șoc pe piața criptomonedelor! O societate de referință în domeniu a intrat în FALIMENT

Într-un comunicat postat pe Twitter, compania a anunțat că fondatorul său, Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, până acum multimiliardar, a demisionat și că grupul invocă legea falimentului. FTX, prinsă în turbulențe în ultima săptămână, a cerut în mod voluntar protecția Capitolului 11 al Legii falimentului, cel mai recent episod din derapajul fulgerător al unui jucător important din sectorul criptomonedelor, în mare parte nereglementat.

"FTX Trading (...) și aproximativ 130 de afiliați ai FTX Group au inițiat procedura voluntară în cadrul Capitolului 11" pentru "a evalua și monetiza activele (lor)", a anunțat FTX pe contul său de Twitter. Printre filialele afectate se numără cele două platforme de tranzacționare (FTX.us în SUA și FTX.com în restul lumii), precum și fondul de investiții Alameda Research, lansat de Sam Bankman-Fried ("SBF"), înainte de FTX.

Bankman-Fried a fost înlocuit de John J. Ray III și "va rămâne în funcție pentru a ajuta la o tranziție fără probleme", s-a precizat în comunicat. "Regimul Capitolului 11 este adecvat pentru a oferi FTX Group posibilitatea de a evalua situația și de a pune în aplicare un proces de maximizare a randamentului investiției pentru investitori", spune Ray.

Flash crash

Dezastrul FTX a uimit lumea criptomonedelor: în urmă cu doar zece zile, grupul era considerat a doua cea mai mare platformă de criptomonede din lume, iar "SBF" era compania de referință pentru autoritățile de reglementare din întreaga lume. Grupul a fost evaluat la aproximativ 32 de miliarde de dolari. Dar, potrivit rapoartelor presei americane, averea de aproximativ 16 miliarde de dolari a SBF s-a evaporat în câteva zile.

Prăbușirea a survenit în contextul în care presa a dezvăluit că fondul Alameda Research investea în criptoactive emise de FTX.com, într-un aranjament financiar riscant care ar putea dezvălui conflicte de interese majore. "Nu știm ce s-a întâmplat, dar se pare că a existat o mulțime de comportamente greșite", a comentat, la CNBC, Howard Fischer, fost avocat al SEC, autoritatea de reglementare a bursei americane, denunțând lipsa de transparență. El a prezis că și clienții vor intenta procese pentru a-și recupera investițiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel