Criptomonede: Binance promite un fond de urgență, bitcoin își revine
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La ce va servi acest fond
La ce va servi acest fond
Șeful platformei de criptomonede Binance a anunțat, luni, că lansează un fond de urgență  pentru a limita pagubele cauzate de falimentul rivalului FTX, ceea ce a reddat culoare prețului bitcoin.

"Pentru a atenua efectele în cascadă provocate de FTX, Binance creează un fond de urgență al industriei pentru a ajuta proiectele, chiar și cele mai solide, dar care au nevoie de lichidități", a explicat Changpeng Zhao, fondatorul și șeful  Binance, asigurând, într-o postare pe Twitter, că "mai multe detalii vor apărea în curând".

Vestea a impulsionat evoluția bitcoin, care s-a prăbușit joia trecută la 15.574 de dolari, minimul ultimilor doi ani: luni, cea mai populară monedă virtuală s-a tranzacționat la 16.773 de dolari, în creștere cu 2,48% față de ziua precedentă. Dar criptomoneda rămâne în scădere cu 20% din 6 noiembrie, când problemele platformei FTX au tras în jos piața. 

Platformele, care permit utilizatorilor să cumpere și să vândă criptoactive, dar oferă și instrumente derivate mai mult sau mai puțin complexe pe aceste active deja foarte volatile, se află în centrul ecosistemului încă tânăr al criptomonedelor. Acestea își au adesea sediul în regiuni cu legislație flexibilă: FTX are sediul în Bahamas, în timp ce Binance nu are un sediu centralizat, ceea ce îngreunează munca autorităților de reglementare.

"FTX avea active lichide în valoare de 900 de milioane de dolari față de pasive de 9 miliarde de dolari", potrivit rapoartelor din presa de specialitate, notează Ipek Ozkardeskaya, analist la SwissQuote, care precizează că "acest lucru ar fi fost imposibil într-o instituție financiară tradițională reglementată. 

"Prăbușirea unuia dintre cei mai mari brokeri din lume, FTX, va eroda masiv încrederea în acest sector. În plus, autoritatea de reglementare va fi fericită să înăsprească reglementările", avertizează Vincent Boy, analist la IG. În ceea ce privește promisiunile domnului Zhao, acesta a mai spus că va salva FTX la începutul săptămânii trecute, înainte de a renunța având în vedere amploarea sarcinii.

Citește și Șoc pe piața criptomonedelor! O societate de referință în domeniu a intrat în FALIMENT

Într-un comunicat postat pe Twitter, compania a anunțat că fondatorul său, Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, până acum multimiliardar, a demisionat și că grupul invocă legea falimentului. FTX, prinsă în turbulențe în ultima săptămână, a cerut în mod voluntar protecția Capitolului 11 al Legii falimentului, cel mai recent episod din derapajul fulgerător al unui jucător important din sectorul criptomonedelor, în mare parte nereglementat.

"FTX Trading (...) și aproximativ 130 de afiliați ai FTX Group au inițiat procedura voluntară în cadrul Capitolului 11" pentru "a evalua și monetiza activele (lor)", a anunțat FTX pe contul său de Twitter. Printre filialele afectate se numără cele două platforme de tranzacționare (FTX.us în SUA și FTX.com în restul lumii), precum și fondul de investiții Alameda Research, lansat de Sam Bankman-Fried ("SBF"), înainte de FTX.

Bankman-Fried a fost înlocuit de John J. Ray III și "va rămâne în funcție pentru a ajuta la o tranziție fără probleme", s-a precizat în comunicat. "Regimul Capitolului 11 este adecvat pentru a oferi FTX Group posibilitatea de a evalua situația și de a pune în aplicare un proces de maximizare a randamentului investiției pentru investitori", spune Ray.

Flash crash

Dezastrul FTX a uimit lumea criptomonedelor: în urmă cu doar zece zile, grupul era considerat a doua cea mai mare platformă de criptomonede din lume, iar "SBF" era compania de referință pentru autoritățile de reglementare din întreaga lume. Grupul a fost evaluat la aproximativ 32 de miliarde de dolari. Dar, potrivit rapoartelor presei americane, averea de aproximativ 16 miliarde de dolari a SBF s-a evaporat în câteva zile.

Prăbușirea a survenit în contextul în care presa a dezvăluit că fondul Alameda Research investea în criptoactive emise de FTX.com, într-un aranjament financiar riscant care ar putea dezvălui conflicte de interese majore. "Nu știm ce s-a întâmplat, dar se pare că a existat o mulțime de comportamente greșite", a comentat, la CNBC, Howard Fischer, fost avocat al SEC, autoritatea de reglementare a bursei americane, denunțând lipsa de transparență. El a prezis că și clienții vor intenta procese pentru a-și recupera investițiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...


pixel