Criptomonede. Ethereum: 2,5 miliarde de dolari au fost arse
Autor: DCBusiness Team | 30 iun 2022, 21:06
O analiză a ce a fost și ce va fi
O analiză a ce a fost și ce va fi
Ethereum este pe cale să testeze pragul de 1.000 de dolari, important din punct de vedere psihologic. Pierderile de preț din ultimele săptămâni sunt de netăgăduit și, pe măsură ce mulți investitori părăsesc definitiv piața criptomonedelor, numărul tranzacțiilor este și el în scădere.

Pentru blockchain, acest lucru are atât consecințe pozitive, cât și negative. Scăderea interesului pentru criptomonede și NFT descarcă rețeaua, ceea ce duce la scăderea comisioanelor de tranzacționare. Pe de altă parte, cantitatea de monede care sunt arse în fiecare zi scade și ea, în timp ce mineritul furnizează în mod constant o cantitate zilnică de 11.000 ETH. Dacă scădem cei 4.000 de ETH distruși prin ardere, rezultă o creștere netă de 7.000 de ETH.

La sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an, rata zilnică de ardere încă mai trecea de 10.000 ETH. De la începutul lunii februarie, însă, numărul tranzacțiilor a scăzut, în timp ce ETH/USD a coborât la 2.000 de dolari.

Odată cu introducerea mecanismului de ardere, în august 2021, mulți entuziaști se așteptau la o explozie a prețurilor. Au avut dreptate, deoarece în noiembrie a fost stabilit un nou maxim istoric de aproape 4800 USD. Cu toate acestea, meritul pentru acest lucru nu se datorează în primul rând actualizării EIP-1559, ci mai degrabă impulsului pozitiv general, deoarece și alte criptomonede au atins noi maxime istorice.

Cu toate acestea, mai mult de 2,5 milioane de ETH ar putea fi arse timp de aproape un an, ceea ce corespunde în prezent unei valori de peste 2,5 miliarde USD.

Reacție în lanț

Acest lucru nu împiedică tot mai mulți investitori să își reducă deținerile de criptomonede. Datele de pe lanțul de la Glassnode arată că aproape 200.000 de ETH au fost transferați către bursele de criptomonede în ultimele câteva zile. Prin urmare, mulți investitori sunt pregătiți să își vândă monedele la sfârșitul lunii. Acest lucru ar putea duce la un nou val de vânzări dacă nu se apără pragul de 1.000 de dolari.

În altă ordine de idei, prăbușirea lanțului de blocuri Terra (Luna) a declanșat o reacție în lanț în lumea platformelor de împrumut și de tranzacționare a titlurilor de valoare. Și-au pierdut banii nu doar investitorii privați, dar și fondurile speculative, precum 3AC, sau platformele de creditare, precum Celsius.

Compania de analiză Nansen a investigat problemele de lichiditate ale stETH, o monedă stabilă bazată pe Ethereum, care a pus în mare dificultate atât 3AC, cât și Celsius. Ancheta asupra incidentelor a arătat că dilema a început odată cu prăbușirea rețelei Terra.

Răspândirea dificultăților de la Terra la stETH a fost posibilă datorită stocurilor mari de stETH utilizate de rețeaua Terra pentru a genera randamente prin intermediul protocolului Anchor. Acest lucru a funcționat până când TerraUSD și-a pierdut legătura cu dolarul. Cu toate acestea, căderea ulterioară a prețurilor s-a accelerat până la punctul în care chiar și marii jucători au putut ieși doar cu pierderi considerabile.

Un singur responsabil

Situația a fost exacerbată de faptul că s-a încercat creșterea în continuare a randamentelor stETH cu capital străin cu efect de levier pe Aave, care ulterior s-a dovedit a fi prea riscantă. Pentru a face față datoriilor scadente, pozițiile stETH au trebuit să fie lichidate în masă pe partea Ethereum. Incendiul rezultat a rupt legătura dintre stablecoins și ether.

Ca urmare, fondul de hedging 3AC nu mai poate plăti datorii de peste 100 de milioane de dolari. Sky News a relatat că o instanță a ordonat deja insolvența acesteia. Până acum, Celsius a evitat insolvența doar prin oprirea completă a plăților către clienți. Dar și aici se pare că modelul de afaceri a eșuat.

Nansen a concluzionat că, deși 3AC și Celsius s-au aflat în epicentrul ambelor incidente, acestea au fost doar victime și nu declanșatori ai tulburărilor de pe piață. Investitorii privați au pierdut miliarde de dolari, dar se pare că o singură persoană a fost responsabilă pentru acest dezastru: fondatorul Terra, Do Kwon.

În prezent, el face obiectul a peste 1.000 de plângeri de fraudă din partea investitorilor nemulțumiți, iar celebrul grup de hackeri Anonymous este, de asemenea, pe urmele sale. Pe internet a apărut un videoclip în care grupul spune că se va asigura că Do Kwon va fi adus în fața justiției. 

"Fondatorul ecosistemului Terra Luna, Do Kwon, este singurul responsabil pentru înșelarea a miliarde de dolari de la micii investitori. Do Kwon a devenit cunoscut pentru modul arogant în care își trolla concurenții și criticii și se purta ca și cum nu ar fi eșuat niciodată ... Cu toate acestea, piețele i-au dovedit că se înșela. După aroganță vine căderea. Anonymous cercetează întregul trecut al lui Do Kwon, din ziua în care a intrat în cripto. Vom vedea ce vom putea scoate la lumină... Singurul lucru care contează acum este să îl tragem la răspundere pe Do Kwon și să îl aducem în fața justiției cât mai curând posibil.

Citește și Furt de criptomonede de 100 mil. dolari. Hackerii nord-coreeni ar putea fi în spatele operațiunii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?