A ajuns miliardar după o partidă de poker. Acum se luptă pentru locul ocupat de fondatorul Oracle
Autor: Oana Pavelescu | 11 ian, 12:07
Changpeng "CZ" Zhao, care conduce bursa de criptomonede Binance, a intrat în rândul celor mai mari miliardari din lume, cu o avere netă estimată la cel puțin 96 de miliarde de dolari, potrivit noilor calcule ale Bloomberg Billionaires Index publicate luni.

Averea estimată a lui Zhao rivalizează acum cu cea a fondatorului Oracle (ORCL), Larry Ellison, și o depășește pe cea a lui Mukesh Ambani, magnatul indian a cărui avere a crescut și ea vertiginos în ultimii doi ani.

Ascensiunea antreprenorului chinez-canadian este emblematică pentru crearea rapidă a averii în lumea în continuă mișcare a monedelor digitale.

Anul trecut, și alți fondatori de cripto-monede s-au bucurat de câștiguri uriașe, pe măsură ce valoarea monedelor virtuale a crescut, Vitalik Buterin, creatorul ethereum, și Brian Armstrong, fondatorul Coinbase, au devenit și aceștia miliardari.

Sam Bankman-Fried, directorul general al FTX, o altă platformă de criptomonede care este susținut de Binance, a subliniat marți "a fost creată o cantitate fără precedent de bogăție un efect care a avut loc în industrie în ultimii ani".

Într-o postare pe Twitter luni, Zhao a părut, de asemenea, să recunoască distincția.

"Nu vă faceți griji cu privire la clasamente. Concentrează-te pe câți oameni poți ajuta", a scris el.

Zhao a continuat marți într-un alt tweet, spunând: "Opinie nepopulară: în loc de clasamente ale averilor, ar trebui să existe un clasament al eforturilor de caritate și filantropie".

Bitcoin a înlocuit AURUL. Profesorul Jeremy Siegel dezvăluie totul

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat pentru CNN Business că "CZ intenționează să doneze cea mai mare parte a averii sale, chiar 99% din averea sa, la fel ca alți antreprenori și fondatori".

În ultimii ani, alți lideri de afaceri celebri, precum directorul general al Facebook (FB), Mark Zuckerberg, au semnat Giving Pledge, o inițiativă care aparține lui Warren Buffett și Bill și Melinda Gates pentru a-i încuraja pe cei mai bogați oameni de afaceri din lume să doneze cea mai mare parte a averilor lor în scopuri caritabile.

Zhao a lansat Binance în 2017, transformând-o treptat într-una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume.

Potrivit unei postări pe blogul companiei, directorul a crescut într-o familie de imigranți din Canada și a lucrat anterior la McDonald's pentru a contribui la întreținerea familiei sale.

După ce a studiat informatică la Universitatea McGill, a lucrat la software de tranzacționare pentru Bursa de Valori din Tokyo și Bloomberg.

"A aflat apoi despre bitcoin în 2013, în timpul unei partide de poker, după care a decis să se implice total în criptografie, dedicându-și viața acesteia", potrivit Binance. "Și-a vândut chiar și apartamentul pentru a cumpăra bitcoin".

La fel ca și alte burse, Binance s-a confruntat în ultimele luni cu obstacole de reglementare semnificative în întreaga lume, inclusiv o interdicție în Regatul Unit și alte restricții în țări precum Canada.

Zhao a abordat public aceste piedici, scriind într-o scrisoare deschisă anul trecut că "reglementările clare sunt esențiale pentru o creștere continuă".

"Mai multe reglementări sunt, de fapt, semne pozitive că o industrie se maturizează", a adăugat el. "Pentru că acest lucru pune bazele pentru ca o populație mai largă să se simtă în siguranță pentru a participa la cripto."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Crossuri externe