Criptomonedele, la un pas de interzicere. Unde se pregătește

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
China nu crede în criptomonede
China nu crede în criptomonede
Principalul organism de planificare economică din China vrea să interzică minarea de bitcoin, potrivit unei liste de activităţi industriale pe care autorităţile de la Beijing vor să le oprească, transmite Reuters. Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reforma (NDRC) a publicat luni o listă revizuită de industrii pe care vrea să le încurajeze, restricţioneze sau elimine. Prima listă de acest fel a fost publicată în 2011.

Varianta preliminară a listei revizuite adaugă minarea de criptomonede, inclusiv cea de bitcoin, printre cele 450 de activităţi care în opinia NDRC ar trebui eliminate treptat deoarece nu respectă legile şi reglementările relevante, sunt nesigure, irosesc resurse sau poluează mediul. Documentul nu stipulează o dată ţintă pentru acest plan şi nici cum a fost eliminată minarea de bitcoin, ceea ce înseamnă că astfel de activităţi ar urma să fie eliminate imediat.

Sectorul criptomonedelor a intrat în atenţia autorităţilor chineze în 2017, când organismul de reglementare a început să interzică ofertele iniţiale de criptomonede şi să închidă platformele de tranzacţionare de criptomonede. Simultan, China a început să limiteze minarea de criptomonede, forţând multe firme să îşi mute baza de operaţiuni în altă parte.

Citește și: Bitcoin, creștere inexplicabilă de 20% într-o zi

China găzduieşte cele mai multe ferme specializate în minarea de criptomonede. De asemenea, companiile chineze sunt printre cei mai mari producători de echipamente pentru minarea de bitcoin. Reuters anunţa anul trecut că minimum trei din aceste firme erau interesate să strângă miliarde de dolari prin oferte publice iniţiale la Hong Kong. Între timp, cel puţin una din aceste firme, Canaan Inc, a renunţat la aceste planuri.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală şi poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului 'cripto' arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel