Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Cine va avea de câștigat din implementarea dorințelor publicate de cei care vor să obțină votul parlamentarilor pentru învestitură? Și cine va pierde?
Budăi îi răspunde lui Orban. Reuşiţi să uniţi punctuleţele într-o linie continuă?
"1. Băncile vor câștiga. Prin anularea OUG 114 nu vor mai fi taxate și nu vor mai avea ținta de a credita economia reală. Vor pierde românii cu rate la creditele bancare. Aceștia vor plăti rate mai mari la credite cu 10-15%. Deprecierea leului va adânci povara asupra acestei categorii de populație.
2. Fondurile de pensii private vor câștiga. Prin anularea OUG nu se vor mai solicita garanții crescute din condiția creșterii capitalului. Vor mai câștiga prin creșterea cotei transferate către aceste afaceri inteligente. Cine va pierde? Prin creșterea contribuției la P2, românii contributori vor avea o scădere certă a contribuției la Pilonul 1 pe baza unui viitor beneficiu incert din P2. Având în vedere că se estimează o perioadă lungă cu randamente mici la investițiile financiare, plusul în conturile clienților din P2 va fi marginal sau nu va fi deloc.
3. Companiile din telecomunicații vor câștiga. Măcar să investească acei bani în creșterea calității serviciilor, care acum sunt extrem de proaste.
4. Companiile din energie vor câștiga. Vor pierde românii care vor plăti facturi mult mai mari la utilități. Plus 25-30% la facturile la utilități minim din liberalizarea șoc a prețului la utilități.
5. Companiile private din sănătate vor câștiga. Comasarea / închiderea spitalelor plus facilitățile anunțate privind extinderea asigurărilor private de sănătate vor conduce la privatizarea accentuată a sănătății. Vor pierde românii care nu-și vor permite plata unor servicii medicale decente. Accesul la servicii medicale se va restrânge.
6. Companiile private din educație vor câștiga. Privatizarea în domeniul educației va restrânge accesul la educație. Pentru familiile cu o situație financiară modestă, va fi imposibil ca un copil înzestrat / inteligent să acceseze colegii de vârf sau / și studii superioare.
7. Companiile care fac evaziune vor câștiga. Eliminarea supraimpozitării part-time va readuce practica sclaviei în afaceri. Se va re-generaliza practica angajării fictive part-time cu un program de lucru efectiv de 8-10 ore pe salarii de nimic. Veniturile bugetare încasate din contribuții și impozit pe venit vor scădea puternic.
8. Marii jucători la bursă vor câștiga prin privatizarea profiturilor din companiile de stat (vezi Hidroelectrica și Aeroporturi Bucuresti). Statul român va pierde venituri la bugetul de stat, va pierde din suveranitate prin controlul unor active în domenii strategice. Românii vor pierde plătind prețuri mai mari pe o calitate mai proastă, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în urma privatizărilor "strategice".
9. Business ul mare va câștiga, companiile românești și IMM urile vor pierde. Nu există nicio măsură în așa numitul program care să stimuleze capitalul autohton sau vreun sector economic din România, în afară de sectorul bancar, energie, telecomunicații și pensii private, unde sunt business-uri mari.
10. Orașele mari vor câștiga, urbanul mic și ruralul vor pierde. Prin propunerile prezentate și prin renunțarea la Programele de dezvoltare locală PNDL SI FDI se va mări decalajul dintre urbanul mare și restul localităților. Vor fi oaze de lux într-o mare de sărăcie.
11. În turism, vor câștiga țările vecine. Vor pierde companiile românești. La capitolul Turism nu există nicio măsură concretă de sprijin/stimulare. Sunt 4 principii demne de introducerea unei cărți de nivel slab în domeniu. Punând și eliminarea voucherelor de vacanță, românii vor fi invitați să treacă granița, asta în cazul în care vor avea bani să plece în concediu.
12. Vor câștiga companii private din domeniul transporturilor. Prin "privatizarea companiilor" din domeniu, așa cum se enunță în "program" românii vor plăti mai mult pe servicii mai proaste, așa cum s-a întâmplat până acum în cazul privatizărilor în domeniile strategice.
13. Vor câștiga firmele de consultanță, prin externalizarea anunțată a anumitor funcții guvernamentale. Va pierde din puterea statul român, vor pierde bugetarii ce vor fi concediați. Vom plăti cu toții studii din care nu se poate desprinde nicio politică publică consistentă.
14. Vor pierde IMM urile românești prin eliminarea Startup Nation, vor pierde cei 400.000 de bugetari concediați, vor pierde pensionarii prin nerespectarea creșterii pensiilor, vor pierde persoanele care primesc beneficii sociale, vor pierde bugetarii rămași prin neaplicarea majorărilor prevăzute în legea Salarizării Unice. Vor pierde agricultorii români prin stoparea programelor de sprijin, vor pierde toți românii prin plata unor prețuri mai mari pe produse agroalimentare din import.
15. Vor pierde firmele din construcții și cele din IT, prin stoparea/retragerea sprijinului acordat prin faclități fiscale.
16. Va pierde din putere statul român. Nu vor mai exista nici puținele butoane existente acum pentru stimularea economiei și creșterea bunăstării românilor. Va pierde competitivitate România, va pierde viteză de convergență și se va îndepărta obiectivul de aderare la Zona Euro", scrie economistul Cristian Soco, profesor la ASE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...