Protestul contabililor. Cristian Șoimaru (antreprenor): Nu ne dorim decât predictibilitate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nu există nici un pic de respect, spun contabilii
Nu există nici un pic de respect, spun contabilii
EXCLUSIV
Cristian Șoimaru, unul dintre antreprenorii care au participat, astăzi, la protestul contabililor, a declarat în exclusivitate pentru DCBusiness, că pentru a găsi cele mai bune soluții este nevoie de negocieri reale. ”Nu poți folosi toporul acolo unde este nevoie de bisturiu”, a spus el intervievat de jurnalistul Vlad Roibu. 

”O delegație a fost mai devreme și la Guvern, unde a discutat cu premierul.  În urmă cu puțin timp s-a intrat și la Ministerul Finanțelor, la ministrul Boloș, pentru că ei au dat peste cap totul, cu ordonanțe date uneori vineri cu aplicare de luni. Numai în luna iunie au fost trei ordonanțe care au schimbat cadrul fiscal. Cum poți să ai o logică, să îți poți seta activitățile în aceste condiții. Este un haos!”, a spus antreprenorul. 

El a recunoscut că a venit la protest la îndemnu contabilului cu care lucrează de peste 25 de ani. ”Stă până în miez de noapte, se dă peste cap încercând să facă față tuturor acestor noi cereri. Și în alte domenii, anul acesta au tot introdus reguli, obligații noi, să dai declarații pe asociații și fundații, deși noi depunem bilanțuri, facem alte lucruri. Acum mai vor și altceva. 

Să vadă ei ce înseamnă ziua de 25 a lunii 

La începutul anului, persoanele fizice autorizate au stat nopțile să înregistreze. Nu există un minim de respect. Cei de la Ministerul Finanțelor și cei care fac legea ar trebui ca măcar trei luni să muncești în economia reală, să vadă ce înseamnă o zi de 25 a lunii, când trebuie să te ajungi cu banii, să plătești taxele, să vezi cum e să faci declarații și pe 5 și pe 10. După care se schimbă modificarea și în loc ca oamenii să stea acum în concediu, ei trebuie să stea cu ochii Monitorul Oficial să vadă ce legi se mai schimbă. 

Nu mai știi cum să faci ordine 

Deci asta dorim, și antreprenori, și contabili, și economiști, și oameni de afaceri, cu toții dorim un singur lucru, și anume predictibilitate. Dorim să se respecte acel principiu conform vorbei din bătrâni: măsori de șapte ori și să tai o dată. Nu invers, cum fac ei. Dau șapte ordonanțe într-un an, le schimbă, le amână, le zăpăcesc, astfel că după aceea nu mai știi cum să faci ordine între ele. Și este nevoie de respect pentru munca altora. Pentru că dacă există respect pentru munca altora, țara are de câștigat, a subliniat Cristian Șoimaru. 

Măcar dacă ar fi coerente

Potrivit aprecierilor sale, ”România trebuie să crească nivelul de competitivitate. Dar competitiv nu devii printr-un plus de birocratizare. În numele digitalizării, în numele aplicării directivelor europene, ei nu fac decât să introducă reguli noi. Măcar dacă ar fi coerente, măcar de le-ar da oamenilor timp să le studieze, să le înțeleagă cum să le aplice”. 

Antreprenorul consideră că ”este un cerc vicios în care contabilii, economiștii sunt prinși, iar în loc de dezvoltare și creativitate, nu facem decât să supraviețuim. Este strigător la cer!”

Este nevoie de corectitudine

Care ar fi soluția? Evaziunea fiscală, spune interlocutorul jurnalistului Vlad Roibu, nu vine de la firmele care au contabili, care depun declarații. Este clar că sunt alte firme, din alte domenii de activitate, care au protecție politică și unde se întâmplă tot felul de lucruri. ”Nu trebuie să folosești toporul pentru o operație. Trebuie să folosești bisturiul și trebuie să tai acolo unde trebuie, nu să dai în oamenii își fac treaba. 

Este nevoie de respect, este nevoie de negocieri reale ca să se poată găsi soluții reale pentru combaterea evaziunii fiscale. Pentru că nici mie nu îmi convine ca antreprenori ca mine, care plătesc toate taxele, toate impozitele, toate dările. Este nevoie de corectitudine, nu de heirupeală!”, a subliniat antreprenorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Delia Matache / Foto: Facebook
Muncitori pe șantier / Foto: Unsplash
La benzinărie
X, sursa foto: Freepik.com
Oliver Blume, CEO Volkswagen

Volkswagen sare în apărarea producătorilor chinezi de mașini

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informații ale zilei, selectate de DCBusiness pentru...

Foto: Agerpres / Municipalitatea Burgas
Programul Casa Verde Fotovoltaice va suferi modificări
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bentley

Cum vrea Bentley să se reinventeze. Modelele pe care mizează

Bentley Motors Ltd., faimosul brand britanic de lux,...

Pericol de inundații

Meteo. Ploi intense în 13 județe, până luni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...

Fabrică de mașini / sursa foto: Freepik.com
Masină electrică / FOTO: Freepik
Port petrolier pe insula Karg

Petrolierele iraniene fug de frica loviturilor israeliene

Iranul pare să se pregătească pentru un nou posibil atac...

Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Oana Pavelescu
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Vouchere sociale
China, UE / sursa foto: Freepik.com
Ploaie / MTI

Meteo. Atenţionare Cod galben de averse în jumătate de țară

INMH a emis o atenționare și o informare meteo.

Amnistie fiscală 2024: Discriminare sau stimul fiscal?

Adoptarea Ordonanței de Urgență 107/2024 a generat...

Curs valutar / FOTO: Freepik

Cursul BNR. Leul scade, aurul doboară toate recordurile

Banca Național al României a calculat valoarea leului...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot investi din nou în titluri de stat TEZAUR

Începând de luni, 7 octombrie 2024, Ministerul...

Transelectrica

pixel