Criză acută de muncitori în construcţii, în Marea Britanie. Planurile autorităţilor, în pericol

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Muncitor în construcții / FOTO: Freepik
Muncitor în construcții / FOTO: Freepik
Criză acută de muncitori în construcții riscă să submineze planurile guvernului britanic de a construi 1,5 milioane de locuințe până în 2029 în Anglia pentru a stimula creșterea economică, transmite Reuters.

Partidul Laburist condus de premierul Keir Starmer a câștigat alegerile din iulie cu promisiunea de a impulsiona creșterea economică, de a îmbunătăți infrastructura și de a reforma serviciile publice. Sectorul construcțiilor reprezintă 6% din produsul intern brut, dar constituie un pilon esențial pentru creșterea altor sectoare economice.

Deși dezvoltatorii imobiliari au apreciat detaliile planurilor guvernului pentru reforma sistemului de urbanism și eliberarea de noi terenuri pentru construcții, mulți dintre aceștia consideră că ambițiile guvernului Starmer sunt de nerealizat fără soluționarea deficitului de muncitori și competențe.

Aceste lipsuri au ridicat întrebări cu privire la necesitatea de a regândi sistemul de imigrație post-Brexit al Marii Britanii, concomitent cu îmbunătățirea programelor de formare profesională pentru a atrage mai mulți tineri într-o forță de muncă îmbătrânită.

„Nu avem destui muncitori pentru a construi volumul de locuințe pe care îl dorim acum, ca să nu mai vorbim de atingerea obiectivului de 1,5 milioane de locuințe în următorii cinci ani,” a declarat Colin Cole, directorul general al Lioncourt Homes, adăugând: „Este o problemă mare.”

Cole a precizat că cei 1.000 de muncitori ai companiei, majoritatea subcontractori, lucrează la capacitate maximă pentru a face față volumului actual de muncă.

„Ne va fi dificil să găsim suficienți contractori pentru a satisface această cerere,” a spus Cole, a cărui companie urmează să deschidă luna viitoare al doilea cel mai mare șantier rezidențial din istoria sa, în orașul Worcester din centrul Angliei.

Lioncourt intenționează să-și crească vânzările la 250 de locuințe în perioada martie 2025 – martie 2026, comparativ cu 165 în cele 12 luni anterioare, și la 500 în următorii cinci ani. Aceste planuri au fost elaborate înainte de anunțarea reformelor guvernamentale recente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel