Criza cerealelor împinge Comisia Europeană să propună o derogare de la regulile din Politica Agricolă Comună

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cereale. Foto: Mark Stebnicki - Pexels
Cereale. Foto: Mark Stebnicki - Pexels
Comisia Europeană propune o derogare temporară de la anumite reguli ale PAC pentru a creşte producţia de cereale.

Comisia Europeană a anunţat vineri că, la cererea statelor membre UE, a propus o derogare temporară pe termen scurt de la regulile din Politica Agricolă Comună (PAC) referitoare la rotaţia culturilor şi menţinerea unor elemente neproductive pe terenurile arabile, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Impactul acestei măsuri va depinde de alegerile făcute de statele membre şi de fermieri, dar va majora capacitatea UE de producţie a cerealelor destinate produselor alimentare. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, o suprafaţă de 1,5 milioane de hectare va putea fi reintrodusă în producţia de cereale comparativ cu situaţia actuală.

"Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creşterea securităţii alimentare la nivel mondial", subliniază executivul comunitar. Propunerea Comisiei va fi trimisă statelor membre UE înainte de a fi adoptată în mod oficial. 

 

Citeşte şi: În cât timp s-ar putea relua exporturile de cereale prin porturile ucrainene

 

Oficialii Naţiunilor Unite au sugerat că exporturile de cereale din Ucraina s-ar putea relua în câteva săptămâni, după semnarea unor acorduri de către Ucraina şi Rusia, pentru garantarea siguranţei trecerii navelor prin Marea Neagră. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că deblocarea a 20 de milioane de tone de grâu din porturi ar putea ajuta la prevenirea unei catastrofe alimentare globale.

Oficialii ucraineni cu care a discutat BBC au sugerat că situaţia este aproape rezolvată. ONU susţine că va fi nevoie de câteva săptămâni pentru organizarea navelor, în timp ce companiile au nevoie de asigurări că navele vor putea traversa în siguranţă şi vor fi create coridoare sigure, care să fie deminate - relatează corespondentul BBC din Kiev, transmite Rador.

 

"Este responsabilitatea ONU" să garanteze respectarea acordului, afirmă Zelenski

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat vineri că ONU este responsabilă de respectarea acordului privind exportul de cereale ucrainene încheiat la Istanbul, relatează AFP.      

"Toată lumea înţelege că Rusia s-ar putea angaja în provocări, încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum este responsabilitatea lor să garanteze  respectarea acordului", a declarat el în videoconferinţa sa zilnică.

"Acordul corespunde în totalitate intereselor Ucrainei", a declarat preşedintele ucrainean, adăugând că armata ucraineană controlează "100% accesul la porturi".

Potrivit acestuia, acordul va permite exportarea a aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de anul trecut, precum şi din cea din anul curent.      

"Este vorba de veniturile agricultorilor, de întregul sector agricol şi de bugetul de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari", a subliniat preşedintele ucrainean.

"Există şansa de a reduce gravitatea crizei alimentare cauzate de Rusia şi de a preveni o catastrofă globală - o foamete care ar putea duce la haos politic în multe ţări ale lumii, în special în cele care ne ajută", a adăugat el.      

"Aceasta este o altă demonstraţie că Ucraina este capabilă să reziste acestui război", a conchis el.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, notează AFP.      

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa secretarului general al ONU Antonio Guterres, venit de urgenţă la Istanbul joi seară, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...


pixel