Criza energetică „a rămas în urma noastră”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Instalație de gaze / FOTO: Freepik
Instalație de gaze / FOTO: Freepik
Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot, de la Indosuez Wealth Management. 

„După prețurile istorice ridicate ale gazului din ultimii doi ani, 2024 ar putea marca începutul unui superciclu descendent, în special datorită numeroaselor proiecte GNL din Statele Unite și Qatar”.

Așa spune Nicolas Mougeot care, la firma menționată mai sus se ocupă de strategii și investiții. Ce înseamnă acest lucru? Că ar trebui să se producă „o reducere a facturilor atât pentru gospodării, cât și pentru anumite sectoare foarte consumatoare de energie”. 

A trecut criza energetică? „Dacă este să credem piețele financiare, se poate spune că este deja în urma noastră”, a concluzionat analistul. 

Contractele futures la gazele importate în Europa sunt tranzacționate astăzi între 25 și 30 EUR/MWH, sau de 10 ori mai puțin decât valoarea maximă din 2022, explică el, subliniind că „acest lucru se explică prin mai mulți factori”.

„Prețurile ridicate ale energiei au avut un impact negativ asupra activității economice și a consumului în Europa, implicând o cerere mai scăzută de gaz”, deoarece întreprinderile și persoanele fizice au depus eforturi pentru a-și limita facturile la energie. În plus, Europa a fost ajutată de două ierni blânde din punctul de vedere al temperaturilor, ceea ce a presupus un consum mai mic de gaz pentru încălzire.

De asemenea, în Europa s-a acționat rapid pentru diversificarea surselor de  aprovizionare cu gaze, crescând achizițiile din Statele Unite și Qatar, țările care „ar putea contribui la limitarea viitoarelor creșteri ale prețurilor la gaze datorită noilor proiecte de gaze”.

Agenția Internațională pentru Energie anunță că noi proiecte GNL sunt prevăzute pentru 2025, pentru aproape 250 de miliarde de metri cubi (bcm), în principal în Statele Unite și Qatar. Acest lucru va crește oferta globală de GNL cu 45% și va fi cu mult peste cei 140 de miliarde de metri cubi produse de Rusia în 2021 înainte de sancțiunile internaționale. „Această aprovizionare abundentă de gaze ar putea contribui, prin urmare, la ca prețul să rămână scăzut în anii următori”, conchide managerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel