Criza energetică. Cele mai mari companii germane strigă după ajutor
Autor: Simona Haiduc | 25 noi 2022, 20:45
Este vorba despre cele mai mari companii germane
Este vorba despre cele mai mari companii germane
Marile companii au cerut o întrevedere cu reprezentanții Guvernului german. 

Șefii celor mai mari companii germane intenționează să îi ceară cancelarului Olaf Scholz să le acorde mai multă susținere pentru a depăși criza energetică. Solicitările vor fi comunicate în cadrul unei întrevederi cu responsabili ai Guvernului german. Se speră că tot atunci vor fi trasate și liniile viitorului mecanism de sprijin. 

Confirmând organizarea acestei întruniri, reprezentanți ai industriei germane au precizat că, în centrul atenției, se vor afla Legile privind prețurile la gaze și electricitate. Discuțiile se vor desfășura în prezența și cu participarea cancelarului Olaf Scholz

La reuniune sunt așteptați să ia parte și ministrul de finanțe Christian Lindner și ministrul economiei Robert Habeck.

Companiile sunt deosebit de nemulțumite de faptul că ajutorul este limitat inițial la 150 de milioane de euro (155,46 milioane de dolari), deoarece UE nu dorește să aprobe în mod general sume mai mari de teama încălcării legislației privind ajutoarele de stat; orice depășește acest prag necesită o aprobare de la caz la caz.

Cancelarul Olaf Scholz, ''surprins'' de amploarea dependenţei companiilor de piaţa chineză

Numărul companiilor germane care au ignorat riscul de a fi prea dependente de piaţa chineză este remarcabil, a afirmat vineri cancelarul Olaf Scholz, subliniind nevoia de diversificare, transmite Reuters.

"Importanţa pieţei chineze nu are nevoie de explicaţii", dar obiectivul este să nu existe dependenţă de nicio piaţă, a declarat oficialul german într-un interviu acordat revistei Focus.

"Prin urmare, sunt surprins de cât de dependente s-au făcut unele companii de pieţele individuale şi au ignorat complet riscurile", susţine Scholz.

Astfel de dependenţe arată că Germania trebuie să fie mai activă în domeniul materiilor prime, cum ar fi litiu şi cobalt. "Chiar şi în sectorul minier, nu ne mai putem permite să ne simţim comfortabil", a adăugat cancelarul.

La începutul acestei luni, Scholz a devenit primul lider din G7 (principalele ţări industrializate din lume) care a vizitat China, de la debutul pandemiei de COVID-19. În timpul vizitei el s-a plâns de accesul la piaţa din China. Cancelarul a declarat atunci că a încercat să asigure condiţii de concurenţă echitabile pentru companiile din Europa.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care le-a arătat oficialilor germani că economia este prea dependentă de energia rusă, a determinat o reexaminare a relaţiilor cu Beijingul, cu care firmele germane au relaţii apropiate, în special în domeniul producţiei.

Doar patru companii germane - Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen şi BASF - erau responsabile pentru o treime din toate investiţiile europene în China în 2018-2021, conform unui studiu realizat de firma de cercetare Rhodium Group. 

Creşterea economiei Germaniei a depăşit estimările

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul trei din 2022, sprijinită de cheltuielile de consum, transmite Reuters.

În termeni ajustaţi sezonier, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% în trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni (când s-a înregistrat un avans de 0,1%), arată datele finale publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 0,3%.

În estimarea preliminară publicată luna trecută, Destatis anunţa un avans trimestrial de 0,3% al economiei germane.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut în termeni ajustaţi sezonier cu 1,3% în trimestrul trei din 2022, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 1,2%.

Cheltuielile gospodăriilor au reprezentat principalul motiv al acestei creşteri trimestriale, în condiţiile în care consumatorii au călătorit şi au petrecut mai mult timp în afara locuinţei, după ce aproape toate restricţiile impuse în pandemie au fost ridicate. De asemenea, companiile au investit semnificativ în echipamente, deşi preţurile ridicate din construcţii şi ratele mai mari ale dobânzilor la creditele ipotecare afectează afacerile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe