Criza energetică. Importurile de gaze s-au redus, producția a scăzut
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sunt date statistice oficiale
Sunt date statistice oficiale
Institutul Național de Statistică a prezentat datele pe primele șapte luni ale anului.

România a importat, în primele şapte luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,301 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 17,3% (-271.500 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de peste 4,067 milioane tep, cu 4,9% (209.200 tep) sub cea din primele şapte luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.

Starea depozitelor de gaze

Între timp, România a atins, sâmbătă, un grad de umplere a depozitelor de gaze de 80% din capacitatea totală, potrivit datelor furnizate de către Transgaz. Stocarea gazelor în depozite va continua până la 30 octombrie.

Gradul de 80% reprezintă pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.

"Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă. Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat", a spus von der Leyen. 

Plafonarea prețurilor

În altă ordine de idei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că România a propus la reuniunea extraordinară a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană ca plafonarea preţului gazelor să fie mai largă şi să nu vizeze doar gazul rusesc, pentru că altfel există riscul ca oferta să fie mică decât cererea şi să crească preţul pentru gazul din celelalte surse.

"România nu s-a opus plafonării preţului gazului rusesc. România a propus o plafonare mai largă, inclusiv a preţului gazului rusesc, pe piaţa europeană, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine preţul gazului de preţul energiei electrice, e clar că trebuie să avem un plafon, un preţ mult mai mic al gazului. Ori, dacă plafonăm doar o parte din piaţă şi cealaltă piaţă este lăsată liberă, există riscul la un moment dat ca cererea să fie mai mare decât oferta şi să crească preţul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul românesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG-ului. Şi propunerea a venit, şi credeţi-mă că va fi luată în calcul. Mai multe state au propus acest lucru", a explicat Popescu întrebat de ce s-a opus România plafonării preţului la gazul rusesc.

El a adăugat că Grecia a venit cu o propunere "foarte interesantă" de a scoate din indexul bursier al Bursei Olandeze de gaz partea de LNG, deoarece preţul acestuia în momentul de faţă este crescut artificial tot de preţul gazului natural.

"Se va lucra la un sistem în aşa fel încât să protejăm întreaga piaţă europeană a gazului natural, să o reformăm. Dacă am lua doar o singură sursă, atunci s-ar putea să fie debalansată (piaţa n.r) şi celelalte surse să crească preţul. Preţul gazului natural la 200 de euro faţă de 20 de euro vi se pare preţ de piaţă? Este un preţ foarte mare, crescut şi ţinut artificial de speculaţiile gazului rusesc. Deci preţul de 200 de euro care e acum, 198 euro, de 300 cât a fost, este extraordinar de mare faţă de un preţ real de 20 de euro. Gândiţi-vă că în perioada de pandemie aveam preţuri de 7 euro pe MWh. Deci vorbim de preţuri foarte mari, de preţuri speculative. Despre asta vorbim şi vrem să reducem aceste preţuri speculative. Nu vorbim de o opţiune a României să nu fim de acord. Am vrut o chestie mai largă. Evident că se va ajunge la un consens", a explicat ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel