Criza energetică. Radu Popa (PSD): Să dea Dumnezeu să fie o iarnă blândă, altfel am încurcat-o

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care este situația din industrie
Care este situația din industrie
EXCLUSIV
Deputatul PSD, Radu Popa, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre situația din industrie pe fondul crizei energetice, exprimându-și speranța ca iarna să fie blândă cu noi. 

Care este situația la zi în industrie: se vorbește de criză, se restrânge producția, și așa avem un deficit comercial consistent, a venit iarna, apar discuții despre cui tai primul energia, cui tai primul curentul electric...

”Nu vreau să dau știri alarmiste. Sper să ne țină Dumnezeu, să ne țină iarna asta moale și să țină Dumnezeu cu noi, pentru că altfel va fi greu să trecem de jumătatea lui ianuarie-jumătatea lui februarie. Atunci sunt vârfurile de consum și atunci este perioada cea mai friguroasă. Uneori s-a dus chiar în martie. Doamne ferește să fie așa, pentru că vom avea o problemă. De regulă, importăm cam 15% din consumul de energie și gaz, însumat cam 15%. Înțeleg că avem rezerve de gaz, dar să nu uităm că asigurăm energia electrică și gazul pentru Republica Moldova și cred că pe fondul războiului din Ucraina, capacitatea de rafinare a petrolului pentru benzină și motorină și care are legătură cu prețul benzinei și motorinei ar putea fi influențată”, a subliniat Radu Popa. 

În context, el a amintit că, ”prin efectele Ordonanței 119, traderii din energie sunt impozitați fie cu 98%, fie cu 100% în funcție de tipul de activitate. Ceea ce este bine, dar este și rău. Este bine pentru că timp de un an și jumătate niște oameni cu niște laptopuri într-un birou au speculat prețul la gaz și la energie și l-au dus la cer, au făcut profituri uriașe și nu au adus nici un fel de plus valoare în economie. Pe de altă parte însă, știți că tradingul funcționează în dublu sens: adică ei fac profituri frumoase, dar aduc și energia și gazul atunci când este nevoie. Dacă, de exemplu, noi doi am face acum o firmă, iar un mare combinat din România ar spune că avem nevoie de atâta energie, nici o mare companie din Europa nu ne-ar vinde nouă, pentru că să ai credibilitate, trebuie să ai istoric, trebuie să știi cum să negociezi, trebuie să știi piețele, trebuie să știi bursele, trebuie să înțelegi dinamica prețului și așa mai departe. Eu sunt sigur că cei care au făcut această Ordonanță au făcut un studiu de impact serios în spate, au înțeles și beneficiile, dar și riscurile”, a spus Radu Popa. 

Vă spun un lucru mai grav

”Vreți să spuneți că din cauza acestor impozite, traderii ar putea duce energia în altă parte”, l-a întrebat jurnalistul Val Vâlcu pe invitatul său. 

Nu, vă spun un lucru mai grav”, a răspuns deputatul PSD. ”Vă spun că tot ce înseamnă trading în România, toți și-au închis pozițiile pe România. Adică pe românește, nu mai fac acest comerț de energie și de gaz între piețele din Europa și România”, a explicat politicianul. 

”Este așa cum s-a întâmplat în Ungaria, unde au plafonat prețul la pompă și a dispărut benzina la pompă”, a intervenit moderatorul interviului de la DCNews. 

Strategia ”Doamne ajută!”

”Nu suntem în situația în care energia să dispară, pentru că noi producem 85% din consum. Problema sunt cele 12%-15% de are am mai putea avea nevoie. Am închis acești traderi. E bine, dar și și rău, pentru că, într-un moment de criză - să dea Dumnezeu să fie o iarnă blândă, că dacă este o iarnă grea, am încurcat-o - nevoie de energie va crește. Dar sper să nu ajungem acolo. Iarna trecută am fost foarte îngrijorați și a ținut Dumnezeu cu noi, așa că nu am avut probleme”. 

Deci, mergem în continuare pe strategia Doamne ajută!”, a concluzionat Val Vâlcu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel