Criza energetică și dependența de GNL: Răul abia acum începe?

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în această vară
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în această vară
După temerile din toamnă, iarna 2022-2023 decurge fără probleme din punctul de vedere al aprovizionării cu energie. Acest calm este plătită de o dependență sporită de gazele naturale lichefiate, care provoacă îngrijorare în perspectiva iernii viitoare.

"Nu a fost nevoie să reducem producția": în ciuda crizei energetice și a creșterii prețurilor, emblematica fabrică de bere Veltins din Grevenstein, în vestul Germaniei, a trecut cu bine, deocamdată, primele luni de iarnă. Dar, cu puțin sau chiar cu nici un strop de gaz din Rusia, începe curând o nouă perioadă de incertitudine, la fel ca în întreaga Europă. Aceea a umplerii rezervelor de gaze pentru iarna următoare: de unde vor proveni gazele și la ce preț. Pentru a face față, fabrica de bere s-a adaptat: sticle reutilizabile, o investiție de 30 de milioane de euro pentru a constitui "o rezervă de materii prime" și o conversie parțială a cuptorului său de gaz, explică un purtător de cuvânt al companiei situate în apropiere de Dortmund. 

Fabrica de bere a evitat un dezastru. La fel și economia Germaniei, cea mai mare a Europei. O reușită care s-a bazat pe o combinație de ajutoare guvernamentale și economii majore de energie, dar și pe eforturile de a scăpa de gazul ieftin livrat de Moscova, de care era dependentă în proporție de 55% înainte de conflictul din Ucraina. 

Pentru a umple rezervele de iarnă, Germania și vecinii săi europeni dus adevărate bătălii pentru a obține transporturi de gaze naturale lichefiate (GNL), este adevărat mult mai scumpe, din Qatar sau din Statele Unite către terminalele portuare: importurile de GNL în Europa au crescut cu 60% în 2022 față de 2021, potrivit think tank-ului Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

Datorită acestei strategii, "cele mai pesimiste scenarii pentru iarna 2022/2023", care prevedeau pene de curent și penurii, "nu s-au adeverit", afirmă Fabian Skarboe Ronningen, analist la Rystad Energy, organizație de supraveghere a energiei.

Stocurile europene de gaze naturale sunt încă bine aprovizionate, la un nivel de 72%, de două ori mai mult decât în ianuarie 2022. Având în vedere temperaturile blânde din această toamnă, europenii au oprit încălzirea, economisind astfel consumul de energie.

Cererea de gaze naturale este cu 12% mai mică în 2022 față de media perioadei 2019-2021, potrivit think tank-ului Bruegel din Bruxelles. "Acest lucru este absolut extraordinar", a comentat cercetătorul Simone Tagliapietra. În plus, repornirea treptată, de la sfârșitul anului 2022, a numeroase reactoare nucleare franceze oprite, au dat un impuls sistemului electric al Bătrânului Continent, foarte dependent de Franța.

Cererea mai mică, facturile mai mari 

Un semn al acestei relaxări este faptul că prețurile la energie au scăzut din decembrie: după ce a depășit 300 de euro pe megawatt-oră la vârful său din august, prețul de referință al gazelor naturale pe piața europeană este în prezent de aproximativ 55 de euro/MWh, dar și așa de aproape două ori mai mare decât prețul de dinaintea pandemiei.

Cu toate acestea, această scădere nu s-a reflectat încă în facturi, deoarece companiile energetice cumpără gaz sau electricitate de pe piețele futures cu câteva luni înainte. Dimpotrivă, facturile continuă să crească, chiar dacă sunt atenuate de scuturi tarifare în Franța sau de un plafon în Marea Britanie, unde inflația a atins 10,5% în decembrie.

Va dura ani de zile

Unii analiști consideră că va dura ani de zile până când se va reveni la prețuri mai accesibile. Între timp, "toți ochii sunt deja ațintiți asupra iernii din 2023/2024", când nu va mai fi nevoie de conductele rusești, spune Fabian Skarboe Ronningen. 

Europa va trebui să se bazeze "și mai mult pe GNL în 2023", dar "concurența ar putea deveni mai dură între Europa și Asia", anticipează analistul. "Cel mai rău ar putea să mai vină", dacă cererea asiatică de GNL își revine combinată cu o "iarnă rece 2023/2024".

Europa este cu siguranță "într-o poziție mai bună" decât în 2022, când a trebuit să înlocuiască gazul rusesc în caz de urgență, subliniază Simone Tagliapietra. Dar eforturile nu s-au încheiat: "trebuie să continuăm să reducem cât mai mult posibil cererea" de energie și să "dezvoltăm sursele regenerabile". Pentru a umple stocurile pentru iarna viitoare, Europa va trebui, de asemenea, să colaboreze "pentru a evita o cursă pentru gaz", potrivit cercetătorului: "Cu cât ne coordonăm mai mult, cu atât economisim mai mulți bani".

Citește și Olandezii nu s-au răzgândit: Vor închide un mare câmp gazifer. De ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel