Criza gazelor. Experții spun până când va dura

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Perspectiva nu este una prea încurajatoare
Perspectiva nu este una prea încurajatoare
Pentru a vedea cât de mult va mai dura criza energetică din acest an, nu trebuie să ne uităm mai departe de piața europeană a gazelor naturale.

Prețurile la termen s-au mai mult decât dublat în ultima lună, iar comercianții pariază că această criză fără precedent va dura până la începutul anului 2023. Gazele vor fi scumpe chiar și atunci când vremea este caldă. Prețurile pentru vară au depășit 100 de euro pe megawatt-oră în această săptămână, cel mai mare nivel înregistrat vreodată, scrie Bloomberg.

Europa se confruntă cu o criză energetică, în condițiile în care Rusia a redus livrările și oprirea unor centrale nucleare din Franța pun la grea încercare rețelele electrice în cele mai reci luni ale anului. Și nu se întrevede nicio ușurare. Germania a declarat despre controversata conductă rusă Nord Stream 2 că nu va fi aprobată în prima jumătate a anului 2022, o măsură care va menține probabil aprovizionarea limitată în timpul verii, când Europa are nevoie de gaz pentru a umple depozitele de stocare.

În România, prețul gazelor a crescut cu 52% în doar o săptămână. Cum a fost posibil

"Ajutorul nu pare a fi pe drum", a declarat Kaushal Ramesh, analist senior la Rystad Energy din Norvegia. Creșterea prețurilor la termen "sugerează un alt an de volatilitate și un mediu de prețuri ridicate în continuare".

Tensiunile geopolitice dintre Rusia și Ucraina îi țin, de asemenea, pe comercianți pe muchie de cuțit, existând îngrijorări sporite cu privire la o posibilă invazie. La conferința sa de presă anuală de joi, președintele Vladimir Putin nu a menționat direct amenințarea unei acțiuni militare, dar a declarat că o extindere a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord până la granițele Rusiei este inacceptabilă. 

În timp ce o flotilă de tancuri cu gaz natural lichefiat din SUA se îndreaptă în prezent spre Europa, regiunea va rămâne la mila piețelor globale pentru a se asigura că va continua să primească încărcături pe tot parcursul anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel