Cu banii lui Bezos, NASA ar lucra liniştită 16 ani!
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Planurile spaţiale ale omului de afaceri Jeff Bezos, fondatorului gigantului Amazon, devin tot mai stabile şi mai realiste, susţin analiştii băncii americane Morgan Stlanley. În primul rând pentru că are bani să le dea viaţă. Potrivit specialiştilor, bugetul companiei Blue Origin, patronată de Bezos, poate fi comparat cu bugetele programelor spaţiale ale mai multor state puse la un loc.

În fiecare an, Jeff Bezos vinde acţiuni Amazon în valoare de 1 miliard de dolari, pe care îi investeşte în Blue Origin. Conform estimărilor Forbes, averea celui mai bogat om din lume a ajuns la aproximativ 164 miliarde dolari. Sumă care creşte constant. 

Teoretic, dacă Agenţia spaţialăamericană, NASA, ar dipune de aceşti bani, ar putea acoperi cheltuielile pentru toate programele sale timp de 16 ani. Dar Bezos investeşte, deocamdată, doar în propriul program cosmic. Curând, el va ajunge să concureze cu SpaceX, compania lui Elon Musk, şi cu opertorii spaţiali ai statului, afirmă CNBC. Bezos şi-a propus ca primele sale rachete să fie lansate începând cu 2020. 

CNBC notează, în context, că miliardarul are totală libertate în luarea deciziilor. El nu are nevoie de banii investitorii sau de subvenţii din partea statului. 

Iar succesul lui Bezos pe acest palier de activitate este asigurat doar de existenţa banilor. El spune că programele sale reprezintă cel mai important lucru de care el se ocupă în prezent. Omul de afaceri recunoaşte, de altfel, că Blue Origin constituie, pentru el, un proiect mai important decât Amazon. 

“Pe viitor, Blue Origin va dobândi o importanţă aproape vitală pentru civilizaţie”, declara, la un moment dat, Jeff Bezov. Vorbe care, în opinia experţilor Morgan Stanley, indică determinarea miliardarului de a duce la îndeplinire toate planurile şi de a spori bugetul afectat acestor proiecte. 

Printre altele, bancaamericanănu exclude posibilitatea ca, nu peste mult timp, Bezos să se despartă de comerţul online, dedicându-se în totalitate companiei Blue Origin. Iar pe măsură ce valoarea acţiunilor deţinute de Bezos se va apropia de 200 de miliarde, va creşte şi capacitatea lui de a influenţa asupra proiectelor private, comerciale şi chiar de stat. În cazul acestora din urmă, el va prelua iniţiativa şi monopolul prin asigurarea necesarului financiar, creând foduri şi colectând mijloace pentru cercetare. 

Acum, Blue Origin face cam de toate: construieşte un motor propriu care să scape SUA de dependenţa faţă de ruşi, pregăteşte colonizarea Lunii şi zboruri turistice. Compania miliardarului lucrează deja la schiţa unui aparat cosmic pentru transportul de mărfuri şi astronauţi pe Lună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel