De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și până la sfârșitul anului 2021, agențiile de credit pentru export din Germania, Italia și Franța au garantat aproape 13 miliarde de dolari în finanțare pentru proiecte din Rusia, potrivit datelor compilate de Global Strategic Communications Council, o rețea mondială non-profit de experți în domeniul climei. Băncile de stat germane și italiene au împrumutat alte 425 de milioane de dolari.
Multe dintre proiectele care au primit finanțare au legături cu persoane sancționate, printre care Leonid Mikhelson, a doua cea mai bogată persoană din Rusia, și Genadi Timcenko, un apropiat al lui Vladimir Putin. Germania și Italia au aranjat garanții în valoare de 4 miliarde de dolari legate de cea mai mare uzină de prelucrare a gazelor naturale din Rusia, condusă de Gazprom PJSC, care a fost sancționată în februarie. Directorul său executiv, Alexey Miller, se află sub sancțiuni din 2018.
Cele cinci instituții - Euler Hermes, SACE, Bpifrance Assurance Export, KfW-IPEX Bank și Cassa Depositi e Prestititi - au declarat pentru Bloomberg că au oprit împrumuturile pentru proiecte rusești după invazia din Ucraina și au spus că respectă sancțiunile aplicabile.
Multe agenții de credit la export funcționează fără prea mult control public. Acestea oferă de obicei garanții de credit, împrumuturi și asigurări companiilor naționale care fac afaceri în părți mai riscante ale lumii. Probabil că firmele franceze, italiene și germane ar fi stat departe de Rusia în ultimul deceniu fără acest sprijin, a declarat Marcos Alvarez, șeful departamentului de asigurări pentru instituțiile financiare globale la DBRS Morningstar, o agenție de rating de credit.
Risc material
Agențiile nu sunt întotdeauna obligate să dezvăluie detaliile specifice ale împrumuturilor și garanțiilor pe care le acordă, astfel încât este dificil să se estimeze cu exactitate expunerea lor actuală la cererile de despăgubiri legate de Rusia, spun analiștii. Durata tipică a finanțării proiectelor lor este de 10 până la 15 ani, ceea ce sugerează că este posibil ca în prezent să existe garanții și împrumuturi în valoare de miliarde de dolari.
În iunie, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale suverane pentru prima dată în ultimul secol. Debitorii corporativi au ratat, de asemenea, plățile, ceea ce a dus la intrarea în incapacitate tehnică de plată a miliarde de dolari din datoria rusă.
Nu a fost depusă nicio cerere de despăgubire la agenția germană de credite de export de când Rusia și-a început invazia în Ucraina, la 24 februarie, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului german pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică. Celelalte firme au refuzat să comenteze cu privire la orice pretenții legate de obligațiile lor față de Rusia.
Aprovizionarea Asiei
Cel puțin două dintre proiectele cu susținere financiară europeană au ajutat Rusia să dezvolte rute de export către Asia, care, la rândul lor, au devenit esențiale pentru capacitatea Rusiei de a atenua efectele sancțiunilor occidentale.
În 2021, Euler Hermes, în numele Germaniei, și SACE din Italia au garantat împreună 25% din finanțarea datoriei de 9 miliarde de dolari pentru Amur Gas Chemical Complex, o instalație petrochimică din estul Rusiei. Unitatea este situată strategic pentru a deservi cumpărătorii din China și este deținută parțial de firma chineză Sinopec.
În același an, SACE a fost de acord să garanteze împrumuturi în valoare de peste 560 de milioane de dolari de la băncile italiene CDP și Intesa Sanpaolo pentru Arctic LNG 2, o instalație controversată de foraj de gaze naturale în Oceanul Arctic rusesc. Producția este planificată pentru anul 2023 și, odată ce va funcționa, ar permite exporturile rusești de aproape 20 de milioane de tone de gaze naturale lichide pe an, în principal către piețele din Asia.
Începând cu luna martie, împrumuturile bancare au fost suspendate, dar acordurile nu au fost anulate, potrivit Reuters. SACE și CDP au refuzat să comenteze, scrie Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...