Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
"Începând din anul 2020, de când am preluat conducerea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în decembrie 2019 FNGCIMM practic mai avea un singur program, era vorba de programul "PRIMA CASĂ", dar și acela fusese schimbat, era "O CASĂ, O FAMILIE", program care n-a funcționat, avea niște bariere pentru accesul lui, vă dau un exemplu. Nu puteai să achiziționezi decât o locuință de maxim 40.000 de euro, ceea ce nu putea fi aplicabil, de asemenea se aplicau venituri maxime pe cap, se făcuse practic un program social, dovada a fost că în 2020 l-am schimbat în totalitate în septembrie și în noiembrie a fost epuizat un plafon de 2,5 miliarde. Practic avea un singur program.
A venit pandemia și am intrat cu cele mai importante programe pentru mediul de afaceri, vorbesc de IMM Invest și de acolo am dezvoltat componentele IMM Invest, vorbesc de Agro IMM Invest, Garant Construct, IMM Prod", a declarat Dumitru Nancu.
"Anul trecut, practic a fost din punct de vedere al pofitabilității dar toți indicatorii macroeconomici, trebuie să vedem, în anul 2020 am acordat cele mai multe garanții din istoria fondului, este vorba de 97.000 de garanții, dar ca valoare ajungea undeva la 15 miliarde de lei.
În 2021 scade numărul de garanții, undeva la 78.000, dar crește la 17 miliarde de lei, iar în 2022 este practic anul istoric, nu ca număr, avem cea mai valoare de garanții acordate. S-a văzut și în raportul de stabilitate financiară dat publicității de BNR, acolo găsim 2 indicatori care arată impactul pe care l-a avut IMM Invest asupra economiei în România", a spus Directorul general al FNGCIMM.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă.
De la prima garanție aprobată pe 31 mai 2002 și până în prezent, FNGCIMM a acordat peste 443.000 de garanții în valoare de 98.021 mil lei care au susținut finanțări de 147.467 mil lei, ultimii trei ani de activitate marcând o creștere istorică a volumului de activitate, în special datorită Programului Guvernamental IMM Invest.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...