Cum a reușit Prigojin să facă plăți prin mari bănci occidentale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
JPMorgan Chase și HSBC au procesat fără să știe plăți pentru companii din Africa controlate de fostul lider al grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în timp ce armata privată sancționată extindea influența în regiune, fiind acuzată de abuzuri grave ale drepturilor omului, notează Financial Times.

Documente divulgate dezvăluie tranzacții controversate

Documente scurse, obținute de Centrul pentru Studii Avansate de Apărare (C4ADS), un think-tank din Washington, arată că în 2017, o companie sudaneză controlată de Prigojin a achiziționat echipamente industriale din China, tranzacțiile fiind procesate prin mari bănci occidentale. Aceste documente indică modul în care Prigojin a reușit să construiască un imperiu criminal transnațional în domeniul resurselor naturale, în parte, utilizând în secret sistemele de plăți ale instituțiilor financiare din Vest.

Grupul Wagner, acuzat de Trezoreria SUA de „execuții în masă, violuri, răpiri de copii și alte brutalități împotriva nevinovaților” în Africa, a devenit infam pentru oferirea de servicii de mercenariat dictatorilor represivi și pentru implicarea în invazia Rusiei asupra Ucrainei. Creșterea influenței Wagner în țări precum Sudan și Republica Centrafricană a fost posibilă datorită unei „legături între sisteme licite și ilicite”, conform C4ADS.

Implicarea fără voie a băncilor occidentale

Unul dintre documentele divulgate arată că, în august 2017, Meroe Gold, o companie minieră sudaneză care servea drept paravan pentru Wagner, a efectuat o plată printr-un cont local bancar, folosind JPMorgan Chase ca bancă intermediară în New York, pentru a achita un furnizor din China. În același an, o altă factură relevă că Meroe Gold a trimis bani pentru generatoare diesel și piese de schimb către o companie chineză, de această dată prin Hang Seng Bank, parte a grupului HSBC.

Deși Meroe Gold nu era sub sancțiuni americane la momentul acestor tranzacții, Prigojin fusese sancționat din 2016. În 2018, Meroe a fost pusă sub sancțiuni pentru că era „deținută sau controlată de Prigojin” și pentru că îl ajuta să „exploateze resursele naturale ale Sudanului în scopuri personale”.

Nu există dovezi că aceste bănci erau conștiente de faptul că gestionau tranzacții comandate de entități controlate de grupul Wagner. Totuși, C4ADS sugerează că aceste tranzacții demonstrează modul în care Prigojin și Wagner s-au bazat pe sistemul financiar legitim pentru a se stabili în Africa.

Răspunsurile băncilor și reacțiile internaționale

HSBC a refuzat să comenteze tranzacțiile specifice din Sudan, însă banca a subliniat că este „profund angajată în combaterea criminalității financiare și în menținerea integrității sistemului financiar global”. De asemenea, a adăugat că a investit considerabil în dezvoltarea și menținerea unui cadru eficient de control pentru a detecta și atenua riscurile de acest fel.

La rândul său, JPMorgan a declarat: „După o revizuire a detaliilor limitate care ne-au fost împărtășite, nu am găsit înregistrări care să corespundă acestor tranzacții”.

C4ADS, care a publicat un raport despre documentele divulgate, a subliniat că Wagner nu ar fi reușit să se impună în Africa fără să profite de sistemul financiar legitim. „Pentru a facilita exploatarea timpurie a resurselor naturale, organizația sancționată la nivel internațional s-a bazat pe o rețea de servicii financiare și rețele de transport pentru a muta bunuri și a genera venituri”, se arată în raportul C4ADS.

Moștenirea Wagner în Africa după moartea lui Prigojin

După moartea lui Evgheni Prigojin, al cărui avion s-a prăbușit în august 2023 după tentativa sa de rebeliune împotriva președintelui rus Vladimir Putin, operațiunile pe care le-a construit în Africa au fost absorbite de entități aflate sub controlul direct al Ministerului Apărării din Rusia.

Extinderea grupului Wagner în Africa a fost marcată de o serie de violențe și abuzuri, organizația fiind implicată în conflicte de resurse, susținând regimuri represive și exploatând populații vulnerabile. Tranzacțiile financiare care au permis expansiunea lor în Africa continuă să ridice semne de întrebare cu privire la rolul băncilor globale și eficiența măsurilor de sancționare aplicate liderilor organizațiilor criminale transnaționale.

Sancțiunile impuse de comunitatea internațională nu au fost suficiente pentru a opri operațiunile lui Prigojin, în mare parte datorită capacității sale de a manipula și de a utiliza sisteme legale pentru scopuri ilicite. În acest context, creșterea Wagner pe continentul african rămâne un studiu de caz asupra vulnerabilității sistemelor financiare internaționale și a dificultății de a controla astfel de rețele complexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

Lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță...

Protecție împotriva inundațiilor în Ungaria

Viitura pe Dunăre a ajuns la peste 6,5 metri în Ungaria

Vârful viituri părăsește Ungaria iar autoritățile se...

Evgheni Prigojin
Aeroportul Băneasa

Aeroportul Băneasa intră în șantier de la întâi octombrie

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va...

Hidroelectrica

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a devenit compania cu unul dintre...

Olaf Scholz si Georgia Meloni
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur

Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un...

Stație / FOTO: Freepik

Inaugurarea trenului de mare viteză Berlin – Paris

O nouă eră a transportului feroviar european se...

A fost o veselie generală

Bursele mondiale salută planul de redresare al Chinei

Pentru piețe, veștile bune din China au fost o adevărată...

Orez basmati / FOTO: Freepik

India aruncă în aer piața orezului basmati

Decizia autorităților din India de a elimina plafonul de...

Semn de întrebare

Trei întrebări privind perspectivele economice globale

Sunt trei mari probleme care modelează perspectivele...

Roboți industriali / FOTO: Freepik
Daniela Dărăban
Trenuri de mare viteză

Franța și Spania se ceartă din cauza unor trenuri

Guvernul spaniol a lansat marți noi critici la adresa...

Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik

Franța are o nouă problemă: Reputația sectorului șampaniei

Sectorul viticol din Champagne, situat în nord-estul...

Bani
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Plafonarea RCA. Nicu Marcu (ASF): Guvernul va lua în calcul cât de curând PROPUNEREA
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/994234/
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness

Aceste indemnizații se vor acorda mai repede

O propunere legislativă aflată pe masa de lucru a...

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Adrian Câciu. Foto: Crişan Andreescu

pixel