România, sub cod galben de vreme severă: Burduja: „Nu anticipăm probleme semnificative”
În ciuda vremii severe care...
Slogan provocator și început tensionat
Președinția Consiliului Uniunii Europene, deținută de Ungaria timp de șase luni, s-a încheiat sub semnul controverselor. Guvernul condus de Viktor Orbán a lansat președinția cu sloganul "MEGA" - acronim pentru "Make Europe Great Again", inspirat de celebrul slogan al fostului președinte american Donald Trump. Această alegere a anticipat o perioadă marcată de tensiuni și divergențe cu liderii europeni.
Rezultate legislative sub așteptări
Din punct de vedere al realizărilor legislative, bilanțul Ungariei a fost slab. În cele șase luni, Ungaria a finalizat doar opt proceduri legislative, mult sub media obișnuită pentru o președinție a Consiliului. În comparație, Belgia și Spania au finalizat aproape 70 de astfel de proceduri în mandatele lor. Chiar și președințiile anterioare desfășurate după alegerile europene, precum cele ale Finlandei și Italiei, au gestionat adoptarea a aproximativ 20 de legi.
Tensiuni diplomatice și izolare politică
Președinția Ungariei a fost umbrită de mai multe momente tensionate pe scena internațională. Premierul Viktor Orbán a întreprins vizite necoordonate la lideri controversați precum Vladimir Putin, Xi Jinping și Donald Trump, prezentând aceste întâlniri drept "misiuni de pace" din partea UE, fără a consulta ceilalți lideri europeni. Această abordare a condus la boicotarea de către Comisia Europeană a întâlnirilor cu președinția ungară și la mutarea unor reuniuni importante de la Budapesta la Bruxelles.
Progrese limitate în dosare sensibile
Cu toate acestea, Ungaria a reușit să avanseze în negocierile pentru o lege privind protejarea pădurilor, care vizează interzicerea comercializării în UE a produselor precum cafeaua, soia și uleiul de palmier, dacă acestea contribuie la defrișări. S-a ajuns la un compromis, legea urmând să intre în vigoare cu un an mai târziu decât era planificat inițial.
Suspendarea fondurilor europene
În decembrie, Ungaria a pierdut dreptul de a accesa fonduri europene în valoare de aproximativ un miliard de euro. Bruxelles-ul a argumentat că guvernul lui Orbán a făcut progrese insuficiente în combaterea corupției și a încălcat valorile fundamentale ale UE, inclusiv independența justiției.
Revenirea la normalitate sub conducerea Poloniei
În ianuarie, Polonia a preluat președinția Consiliului UE. Europarlamentarul Daniel Freund a declarat că, odată cu încheierea mandatului Ungariei, "se revine la normalitate în UE" și că este momentul ca Uniunea să își reia activitatea legislativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...