Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
De altfel, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a anunțat fenomenul El Niño este în desfășurare. Ultimii trei ani au fost dominați de schima mai rece, La Nina, iar 2023 îi îngrijorează pe oamenii de știință. Ultima dată când un El Nino puternic și-a făcut de cap a fost în 2016, când lumea a cunoscut cel mai fierbinte an vreodată înregistrat. Meteorologii se așteaptă ca actualul fenomen El Niño, combinat cu încălzirea excesivă cauzată de schimbările climatice, să antreneze temperaturi record pretutindeni pe glob.
Experții sunt, de asemenea, îngrijorați de ceea ce se va întâmpla cu apa oceanelor. El Niño înseamnă că apele din Pacificul de Est sunt mai calde decât de obicei. Problema este că ele sunt deja prea calde, temperatura medie a suprafeței oceanului fiind, în luna mai, cu aproximativ 0,1 grade Celsius mai mare decât toate temperaturile înregistrate până acum. Acest fenomen ar putea amplifica fenomene meteorologice extreme.
Pierderi de 3000 de miliarde de dolari
„Ne aflăm pe un teritoriu fără precedent”, a recunoscut Michelle L'Heureux, meteorolog la Centrul de Predicție Climatică al NOAA. Potrivit unui studiu publicat luna trecută în revista Science, El Niño de anul acesta ar putea cauza pierderi economice globale de ordinul a 3 trilioane de dolari, prin reducerea PIB-ului mondial pe măsură ce condițiile meteorologice extreme decimează producția industrială și agricultura, contribuind la răspândirea bolilor.
Guvernele țărilor vulnerabile sunt în alertă. Peru a alocat 1,06 miliarde de dolari pentru a face față efectelor El Nino și schimbărilor climatice, în timp ce Filipine, amenințate de cicloane, a format o echipă guvernamentală specială cu același scop.
Ce înseamnă El Niño
Se formează când vânturile alice care sufla de la est la vest de-a lungul Pacificului ecuatorial încetinesc sau se inversează din cauza unei modificări a presiunii atmosferice, deși oamenii de știință nu sunt complet siguri ce declanșează ciclul. Pe măsură ce alizeele influențează apele de suprafață încălzite de soare, o slăbire antrenează un reflux de ape calde din Pacificul de Vest către bazinele mai reci din Pacificul central și de est.
În perioada El Niño 2015-2016, cea mai mare înregistrată, bancurile de hamsii din largul coastei peruviene s-au redus drastic din cauza acestei ”incursiuni” a apelor calde. Aproape un sfert din coralii din Marea Barieră de Corali din Australia a pierit. Această acumulare de apă caldă în Pacificul de Est transferă, de asemenea, căldură în atmosferă, generând furtuni.
„Când El Nino deplasează aceste ape calde, ele se îndreaptă în locurile unde se produc furtuni”, spune meteorologul Affil DiLiberto, de la NOAA. „Este prima piesă din domino-ul atmosferic care cade”, precizează el.
Cum este afectată vremea globală?
Această schimbare în manifestarea furtunilor afectează curentul de aer care deplasează condițiile meteorologice în întreaga lume, modificându-i traseul spre sud și transformându-l într-un curent mai plat care oferă condiții meteorologice similare la aceleași latitudini. „Dacă modificați traiectoria autostrăzii furtunilor, schimbați tipul de vreme la care ne așteptăm”, a spus DiLiberto.
În timpul unui El Niño, sudul Statelor Unite se confruntă cu o vreme mai rece și mai umedă, în timp ce părți din vestul Statelor Unite și Canada sunt mai calde și mai uscate. Activitatea uraganelor scade pe măsură ce furtunile nu se formează în Atlantic din cauza schimbărilor direcției vântului, scutind, astfel, Statele Unite de fenomene dezastruoase. În schimb, ciclonii tropicali din Pacific se intensifică. Din punct de vedere istoric, El Nino și La Nina apar în medie o dată la doi până la șapte ani, El Nino durând între 9 și 12 luni. La Nina, care apare atunci când apele sunt mai reci în Pacificul de Est, poate dura între unu și trei ani.
Schimbările climatice, afectează El Niño?
Modul în care schimbările climatice pot afecta El Niño este „o foarte mare de întrebare pentru oamenii de știință”, a spus DiLiberto. Deocamdată însă, cercetătorii nu știu dacă schimbările climatice vor altera echilibrul dintre fenomenele El Niño și La Niña, făcând unul dintre ele mai mult sau mai puțin frecvent. Dacă temperaturile oceanelor cresc în general, este puțin probabil ca ciclul să se schimbe, au spus oamenii de știință, deoarece mecanica de bază a fenomenului rămâne aceeași.
Cu toate acestea, dacă unele părți ale oceanului se încălzesc mai repede decât altele, acest lucru ar putea influența cursul El Niño prin amplificarea diferențelor de temperatură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...