Cum ar putea influența fenomenul El Niño clima globală în 2023-2024
Autor: Simona Haiduc | 08 iun 2023, 18:27
Este tot ce ne mai lipsea
Este tot ce ne mai lipsea
Guvernele lumii se întreabă dacă este cazul să ia măsuri pentru a face față, la sfârșitul acestui an, unui episod de vreme extremă, în condițiile în care El Niño, fenomenul meteorologic care alimentează ciclonii tropicali în Pacific și crește volumul de precipitații și riscul de inundații în unele părți ale Americii și zone ale globului, printre un contur tot mai pregnant.

De altfel, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a anunțat fenomenul El Niño este în desfășurare. Ultimii trei ani au fost dominați de schima mai rece, La Nina, iar 2023 îi îngrijorează pe oamenii de știință. Ultima dată când un El Nino puternic și-a făcut de cap a fost în 2016, când lumea a cunoscut cel mai fierbinte an vreodată înregistrat. Meteorologii se așteaptă ca actualul fenomen El Niño, combinat cu încălzirea excesivă cauzată de schimbările climatice, să antreneze temperaturi record pretutindeni pe glob.

Experții sunt, de asemenea, îngrijorați de ceea ce se va întâmpla cu apa oceanelor. El Niño înseamnă că apele din Pacificul de Est sunt mai calde decât de obicei. Problema este că ele sunt deja prea calde, temperatura medie a suprafeței oceanului fiind, în luna mai, cu aproximativ 0,1 grade Celsius mai mare decât toate temperaturile înregistrate până acum. Acest fenomen ar putea amplifica fenomene meteorologice extreme.

Pierderi de 3000 de miliarde de dolari

„Ne aflăm pe un teritoriu fără precedent”, a recunoscut Michelle L'Heureux, meteorolog la Centrul de Predicție Climatică al NOAA. Potrivit unui studiu publicat luna trecută în revista Science, El Niño de anul acesta ar putea cauza pierderi economice globale de ordinul a 3 trilioane de dolari, prin reducerea PIB-ului mondial pe măsură ce condițiile meteorologice extreme decimează producția industrială și agricultura, contribuind la răspândirea bolilor.

Guvernele țărilor vulnerabile sunt în alertă. Peru a alocat 1,06 miliarde de dolari pentru a face față efectelor El Nino și schimbărilor climatice, în timp ce Filipine, amenințate de cicloane, a format o echipă guvernamentală specială cu același scop. 

Ce înseamnă El Niño 

Se formează când vânturile alice care sufla de la est la vest de-a lungul Pacificului ecuatorial încetinesc sau se inversează din cauza unei modificări a presiunii atmosferice, deși oamenii de știință nu sunt complet siguri ce declanșează ciclul. Pe măsură ce alizeele influențează apele de suprafață încălzite de soare, o slăbire antrenează un reflux de ape calde din Pacificul de Vest către bazinele mai reci din Pacificul central și de est.

În perioada El Niño 2015-2016, cea mai mare înregistrată, bancurile de hamsii din largul coastei peruviene s-au redus drastic din cauza acestei ”incursiuni” a apelor calde. Aproape un sfert din coralii din Marea Barieră de Corali din Australia a pierit. Această acumulare de apă caldă în Pacificul de Est transferă, de asemenea, căldură în atmosferă, generând furtuni. 

„Când El Nino deplasează aceste ape calde, ele se îndreaptă în locurile unde se produc furtuni”, spune meteorologul Affil DiLiberto, de la NOAA. „Este prima piesă din domino-ul atmosferic care cade”, precizează el.

Cum este afectată vremea globală?

Această schimbare în manifestarea furtunilor afectează curentul de aer care deplasează condițiile meteorologice în întreaga lume, modificându-i traseul spre sud și transformându-l într-un curent mai plat care oferă condiții meteorologice similare la aceleași latitudini. „Dacă modificați traiectoria autostrăzii furtunilor, schimbați tipul de vreme la care ne așteptăm”, a spus DiLiberto.

În timpul unui El Niño, sudul Statelor Unite se confruntă cu o vreme mai rece și mai umedă, în timp ce părți din vestul Statelor Unite și Canada sunt mai calde și mai uscate. Activitatea uraganelor scade pe măsură ce furtunile nu se formează în Atlantic din cauza schimbărilor direcției vântului, scutind, astfel, Statele Unite de fenomene dezastruoase. În schimb, ciclonii tropicali din Pacific se intensifică. Din punct de vedere istoric, El Nino și La Nina apar în medie o dată la doi până la șapte ani, El Nino durând între 9 și 12 luni. La Nina, care apare atunci când apele sunt mai reci în Pacificul de Est, poate dura între unu și trei ani.

Schimbările climatice, afectează El Niño?

Modul în care schimbările climatice pot afecta El Niño este „o foarte mare de întrebare pentru oamenii de știință”, a spus DiLiberto. Deocamdată însă, cercetătorii nu știu dacă schimbările climatice vor altera echilibrul dintre fenomenele El Niño și La Niña, făcând unul dintre ele mai mult sau mai puțin frecvent. Dacă temperaturile oceanelor cresc în general, este puțin probabil ca ciclul să se schimbe, au spus oamenii de știință, deoarece mecanica de bază a fenomenului rămâne aceeași.

Cu toate acestea, dacă unele părți ale oceanului se încălzesc mai repede decât altele, acest lucru ar putea influența cursul El Niño prin amplificarea diferențelor de temperatură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE a anunţat până când va menţine dobânzile ridicate

Christine Lagarde a subliniat că ratele dobânzilor în...

Lego vrea să schimbe materialul din care face piesele

Grupul Lego îşi menţine angajamentul de producere a...

Noi acuzaţii la adresa Google în procesul din SUA

În procesul intentat de către SUA asupra gigantului...

Aderarea la UE i-ar aduce Ucrainei 186 de miliarde de euro

Aderarea Ucrainei la UE ar aduce Kievului 186 de...

Au crescut indemnizațiile pentru internship

Cei care angajează persoane pentru stagii de practică...

Delegația FMI, întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte, miercuri, cu...

Instituțiile din Ungaria, obligate să se păzească cu drone

În Ungaria a intrat în vigoare o nouă prevedere...

Jocuri de noroc. Noile taxe ce se vor aplica în curând

Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor...

Crossuri externe