După ce a majorat rapid ratele dobânzilor în 2022 și 2023 pentru a combate inflația, mișcarea inițială de relaxare a politicii va fi "consecventă", a declarat Jerome Powell, guvernatorul Fed, la o conferință de presă săptămâna trecută, conform Reuters.
Previziunile economiștilor privind prima reducere BCE din acest an a fost confirmată în urmă cu o săptămână. Totuși, în decembrie, economiștii se așteptau la scăderi totale de 140 de puncte de bază, dar după reducerea recentă din iunie, aceștia indică o singură astfel de măsură în luna decembrie, în tot decursul anului.
Cu toate acestea, factorii de decizie ai BCE au avertizat de mult timp că vor exista impedimente pe măsură ce încearcă să ajusteze inflația la țintă stabilită.
Aceste incertitudini privind reducerea costului de împrumut al băncilor centrale ar putea include acum modul în care piețele au primit decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a organiza alegeri parlamentare anticipate care ar putea duce la formarea unui guvern de extremă dreapta la Paris luna viitoare.
Dar, deocamdată, președintele BCE, Christine Lagarde, și echipa sa rămân încrezători că inflația va continua să coboare până la ținta de 2% până la sfârșitul anului 2025.
Banca Populară a Chinei (PBOC) a declarat că menține neschimbată rata dobânzii la 2,50%, față de măsura anterioară.
Aceasă decizie a Băncii Centrale a Chinei vine în concordanță cu așteptările pieței, în condițiile în care deprecierea yuanului rămână una dintre principalele constrângeri care limitează decizia Beijingului de a relaxa politica monetară pentru a sprijini a doua cea mai mare economie a lumii.
Yuanul chinezesc a pierdut mai mult de 2,1% față de dolarul american până acum în acest an, presat de randamentele sale relativ scăzute față de alte economii.
"Ritmul lent al emisiunilor de obligațiuni guvernamentale și cererea slabă de credite din sectorul privat au condus la o lichiditate amplă în ultima perioadă, micșorând urgența ca PBOC să reducă rata rezervelor obligatorii (RRR) pe termen scurt", au declarat economiștii de la Goldman Sachs.
"Ne amânăm prognoza de relaxare monetară cu un trimestru și ne așteptăm acum ca PBOC să ofere o reducere cu 25 de puncte de bază în trimestrul al treilea și o reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu 10 puncte de bază în trimestrul al patrulea", estimează aceștia despre următoarele decizii ale Băncii Centrale Chineze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...