Cum câștigă Rusia sute de milioane de dolari pe lună

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolari / FOTO: Freepik
Dolari / FOTO: Freepik
Este o metodă care nu a fost semnalată anterior în aceste tranzacții. 

Rusia utilizează criptomonede în tranzacțiile sale de petrol cu China și India pentru a ocoli sancțiunile occidentale, relatează MarketScreener citând patru surse bine informate în legătură cu acest subiect. Deși Rusia a încurajat public utilizarea criptomonedelor și a adoptat anul trecut o lege ce permite plăți în monedă digitală în comerțul internațional, utilizarea acestora în comerțul cu petrol al țării nu a fost semnalată anterior.

Cine ce folosește 

Unele companii petroliere ruse folosesc bitcoin, ether și stablecoins, precum Tether, pentru a facilita conversia yuanilor chinezi și a rupiei indiene în ruble rusești, au explicat respectivele surse, adăugând că aceasta reprezintă o parte mică, dar în creștere, din comerțul global cu petrol al Rusiei, care, conform Agenției Internaționale a Energiei, a fost evaluat la 192 de miliarde de dolari anul trecut.

Instrument pentru ocolirea sancțiunilor

Criptomonedele au permis deja țărilor supuse sancțiunilor americane, cum ar fi Iranul și Venezuela, să își mențină economia în mișcare, evitând utilizarea dolarului, moneda preferată pentru tranzacțiile pe piața globală a petrolului. Decizia Rusiei intervine după ce Venezuela a accelerat utilizarea monedei digitale în exporturile de țiței și carburant, după ce Washingtonul a reimpus sancțiuni.

Rusia a implementat o varietate de sisteme și USDT (Tether) este doar unul dintre ele, a declarat o a cincea sursă, cercetător într-o agenție de investigații care urmărește utilizarea criptomonedelor pentru ocolirea sancțiunilor, care a cerut să nu fie numit din cauza unui acord de confidențialitate.

Comentariile Băncii Centrale a Rusiei

Banca centrală rusă nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Ea a declarat anul trecut că întârzierile de plată cauzate de sancțiuni au devenit o problemă majoră pentru economia Rusiei.

Una dintre sursele citate a declarat că criptomonedele vor continua probabil să fie utilizate în comerțul cu petrol rusesc, chiar dacă sancțiunile vor fi ridicate și dolarul va putea fi din nou folosit. "Este un instrument practic care accelerează operațiunile", au adăugat sursele.

Cum funcționează tranzacțiile în criptomonede

Pentru a ilustra modul în care funcționează acest comerț, un cumpărător chinez de petrol rusesc plătește în yuani o companie de comerț care acționează ca intermediar pe un cont offshore, au declarat două dintre sursele cu cunoștințe despre tranzacții. Intermediarul convertește suma în criptomonedă și o transferă într-un alt cont, de unde este trimisă către un al treilea cont în Rusia și convertită în ruble, au precizat sursele.

Pentru vânzările unui comerciant de petrol rusesc către China, tranzacțiile în crypto-monedă se ridică la zeci de milioane de dolari pe lună, potrivit uneia dintre sursele care cunoaște bine operațiunile acestui comerciant.

Monedele tradiționale reprezintă în continuare cea mai mare parte din tranzacțiile petroliere ale Rusiei, conform analiștilor, existând și alte soluții de ocolire a sancțiunilor, cum ar fi utilizarea dirhamului din Emiratele Arabe Unite, de exemplu.

Garantex, o bursă rusească de criptomonede

O bursă rusească de criptomonede, Garantex, a fost plasată sub sancțiuni americane în 2022 și sub sancțiuni ale Uniunii Europene luna trecută. Platforma a suspendat serviciile săptămâna trecută, după ce Tether a blocat portofelele digitale de pe platforma sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel