Cum funcționează cel mai mare acoperiș solar vertical din lume

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pe acest stadion au fost montate altfel de panouri solare / FOTO: Wikipedia
Pe acest stadion au fost montate altfel de panouri solare / FOTO: Wikipedia
Panourile solare verticale ar putea fi o soluție de viitor pentru regiunile nordice, deoarece produc cu 20% mai multă energie decât panourile tradiționale.

Panourile solare verticale ar putea fi o soluție de viitor pentru regiunile nordice, deoarece produc cu 20% mai multă energie decât panourile tradiționale.

Stadionul național de fotbal din Norvegia are o particularitate unică: pe acoperișul său au fost instalate 1.242 de panouri solare. Spre deosebire însă de panourile plate tradiționale, acestea sunt mici și pătrate. În plus, sunt bifaciale - adică au două fețe active - și sunt instalate vertical.

Stadionul Ullevaal și-a propus ambițiosul obiectiv de a produce cel puțin 250.000 de kilowați-oră (kWh) de energie electrică pe an, atât cât pentru a alimenta 71 de case timp de un an. Aceste panouri solare verticale bifaciale sunt singurele capabile să atingă acest obiectiv, mai ales în regiunile reci și mai puțin însorite. 

Care este diferența dintre panourile solare verticale și orizontale?

Studii recente au arătat că panourile fotovoltaice verticale bifaciale pot depăși modelele tradiționale din punctul de vedere al producției de energie. Cele tradiționale înclinate au tendința de a se supraîncălzi când lumina soarelui este prea puternică, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la organizația olandeză de cercetare TNO.

„Temperaturi de funcționare mai scăzute permit o performanță crescută”, explică Bas van Aken, de la TNO. Potrivit precizărilor sale, „panourile fotovoltaice pierd aproximativ 1% din performanță la fiecare 2 până la 3 grade Celsius de încălzire. Sistemele fotovoltaice amplasate pe acoperișuri înclinate se pot încălzi cu ușurință cu 50°C, în timp ce panourile fotovoltaice în câmp deschis se încălzesc cu 25 până la 30°C în raport cu aerul ambiental. ”, adaugă el.

Panourile solare verticale pot produce cu până la 20% mai multă energie, ceea ce le face valoroase în regiunile cu ierni aspre și întunecate, unde maximizarea producției de energie în timpul zilelor mai scurte este crucială.

Maximizarea eficienței energetice

La stadionul Ullevaal, panourile sunt direct orientate spre soare pentru a capta cea mai mare lumină în orele de vârf. „Am ales această direcție pentru că dorim să producem mai multă energie iarna, când prețurile la electricitate sunt mai mari”, explică Lise Kristin Sunsby, managerul imobiliar al stadionului.

Clădirea folosește panouri verticale dezvoltate de startup-ul norvegian Over Easy Solar, care și-a testat invenția pe alte clădiri din Norvegia înainte de a obține contractul la Ullevaal.

Trygve Mongstad, CEO al Over Easy Solar, a lucrat anterior ca instalator de panouri solare și a înțeles că sistemele fotovoltaice tradiționale pot fi dificil de atașat pe acoperișuri, deoarece sunt grele și necesită timp pentru montare. Cu aceste noi panouri verticale, procesul este mai simplu, reducând costurile și ușurând instalarea.

„Ne-a luat patru zile să instalăm toate aceste unități”, spune Trygve Mongstad.

De efectul albedo beneficiază și panourile fotovoltaice verticale: zăpada strânsă între rândurile de panouri reflectă lumina solară înapoi către celulele fotovoltaice, sporind eficiența energetică.

În plus, panourile orizontale sau înclinate necesită multă întreținere și curățare după furtunile de zăpadă în regiunile nordice sau după furtunile de nisip în climatul sudic, ambele putând întrerupe producția de energie pentru câteva zile.

Over Easy Solar are astăzi 30 de instalații solare răspândite în 11 țări europene, inclusiv Spania și Elveția. „Funcționează bine, mai ales când sunt instalate pe acoperișuri de culoare albă, foarte reflectorizante și deosebit de răspândite în țările calde și însorite”, spune Trygve Mongstad.

Care este viitorul panourilor solare verticale?

Din ce în ce mai multe locuri publice sunt convertite pentru a produce energie. O2 Arena din Londra, cea mai mare sală acoperită din Europa și Stadionul Galatasaray din Turcia sunt exemple de clădiri care se îndreaptă către durabilitate prin integrarea soluțiilor de energie regenerabilă în operațiunile lor, ceea ce le permite, de asemenea, să își reducă costurile.

Panourile fotovoltaice verticale își pot găsi locul și în barierele de zgomot instalate de-a lungul autostrăzilor sau în ferme. În Germania, balcoanele solare - panouri mici instalate pe terasele apartamentelor - sunt din ce în ce mai populare pentru a compensa consumul individual de energie.

Panourile solare verticale sunt o tehnologie emergentă care ar putea juca un rol important în tranziția energetică și ar putea ajuta Uniunea Europeană să își atingă obiectivul ambițios de 42,5% energie regenerabilă până în 2030. Potrivit Comisiei Europene, integrarea acestei tehnologii ar putea ajuta Europa să corecteze fluctuațiile prețurilor la energie și să-și consolideze securitatea energetică.

Cu toate acestea, potrivit lui Trygve Mongstad, trecerea de la fotovoltaica orizontală la cea verticală nu va avea loc curând, probabil nu înainte ca instalațiile mai vechi să ajungă la sfârșitul ciclului de viață și să fie nevoie de înlocuirea lor. 

Doar o combinație de înclinări - de la verticală la orizontală și orientări de la est la vest și de la sud la nord - va produce energie constantă pe tot parcursul zilei și va stabiliza și mai mult prețurile energiei pe continent, spune expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Plată online / Foto: Freepik
La Bursa Angatorilor / FOTO: Facebook
Pe acest stadion au fost montate altfel de panouri solare / FOTO: Wikipedia
Viktor Orban / sursa: Flickr.com

Viktor Orban promite un boom imobiliar în Ungaria

În urma unei stagnări economice îndelungate, guvernul...

Uraganul Milton / FOTO: Captură ecran
Locuințe

Țara europeană cu cele mai accesibile locuințe

Un nou studiu compară prețurile locuințelor din 62 de...

Aplicația Temu / sursa foto: Flickr.com / @Focal Foto
Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia

Lovitură pentru industria auto din Germania

Decizia vine în urma deteriorării performanței...

Foto: pexels.com

Date oficiale: Câștigul salarial mediu net a scăzut

Sunt date pe luna august date publicității de Institutul...

Grafic bursă / FOTO: Freepik

Indicele american S&P 500, cel mai bun demaraj al secolului

Nu, nu este o greșeală: Indicele american S&P 500 –...

”Suntem deja în crimă climatică”, spun oficialii eleni.
Într-o oțelărie / FOTO: Freepik
BRICS
Carlos Tavares, șeful Stellantis / FOTO: Wikipedia
Frutună
Cybercab / sursa foto: Tesla.com
Foto: Pexels.com
Sebastian Burduja
Anticariat / sursa foto: Freepik.com
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Programul Sprijin pentru România
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru

pixel