Cum funcţionează pensiile private. Explicațiile vicepreședintelui ASF, Sorin Mititelu
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Informatii utile. Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
În cel de-al doilea panel al discuțiilor ”Provocări în educația financiară din România”, vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu a abordat un subiect de interes pentru o bună parte dintre români, sistemul privat de asigurare.

Importanța unui trai decent la bătrânețe este, fără îndoială, un aspect care îi preocupă din ce în ce mai mult pe oameni în ziua de azi. Există mai multe motive pentru care românii își fac aceste griji, în primul rând poate pentru faptul că ne aflăm pe un trend descendent al natalității, astfel că oamenii încep tot mai mult să apeleze la fonduri private pentru pensii, bineînțeles, un aspect strâns legat de educația financiară a populației.

”Asemenea produse există în piață și nu le avem doar de câțiva ani, ci de mai bine de 15 sau 20 ani și într-adevăr, ele operează în două planuri, planul de acumulare și de investire a sumelor acumulate în funcție de produse, în diverse programe de investiții, produc un randament care se adaugă la contul respectiv, când se distribuie, să acumuleze o sumă suficient de mare, potrivit obiectivului stabilit.

A doua componentă este cea de protecție, în sensul că, dacă pe parcursul derulării contractului apare un eveniment și nu poate fi continuat contractul pentru a putea fi atins obiectivul acela de a acumula o anumită sumă asigurată, atunci partea de protecție vine și acoperă protecția și chiar oferă o sumă fixă. Ele sunt disponibile și, în momentul de față, cele mai active companii sunt cele de asigurări de viață care sunt în parteneriate cu bănci comerciale, într-o mai mică măsură, dar din ce în ce mai prezenți și implicați sunt și intermediarii din segmentul brokerilor”, a declara Sorin Mititelu.

Cât despre importanța acestora, vicepreședintele ASF, susține că:

”Este o problemă foarte serioasa aceasta, și de maximă importanță pentru societate, se numește riscul de longevitate, practic, în mod paradoxal, cu cât trăiești mai mult, ți se pare că ai un risc în plus. Acest risc trebuie acoperit iar metoda este aceasta, sub forma sistemelor de asigurare, fie că ele sunt publice, sub forma sistemelor de pensii, sau private, sub forma unor asigurări de acumulare și investiții, ele sunt absolut necesare și trebuie să fie accesate cât mai devreme de o manieră cât mai accesibilă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel