Cum investești în aur în plin avânt al prețurilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Goană după aur / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik
Când stabilitatea geopolitică se clatină, aurul se scumpește. Prin urmare, pe fondul tensiunilor globale și al războiului comercial declanșat de Donald Trump, prețul metalului galben continuă să crească. Cum investești în aur în aceste condiții? 

Aurul a depășit valoarea record de 2.940 de dolari/uncie, deoarece temerile privind un posibil război comercial global, declanșat de noile taxe vamale anunțate de președintele american Donald Trump, i-au împins pe investitori spre acest metal prețios. Prețurile lingourilor au stabilit opt recorduri de la începutul anului și au crescut cu peste 10%. 

Piața aurului fizic

Marile bănci sunt principalii furnizori de aur pentru cumpărătorii mari și investitorii instituționali. Prețurile pe piața spot sunt determinate în timp real de dinamica cererii și ofertei.

Londra este cel mai important centru al pieței spot a aurului, London Bullion Market Association (LBMA). Aici se conturează standardele pentru comerțul cu aur și cadrul pentru piața extrabursieră, facilitând tranzacțiile între bănci, comercianți și instituții. Alte centre de tranzacționare a aurului sunt China, India, Orientul Mijlociu și Statele Unite.

Investitorii individuali pot cumpăra aur de la comercianții de metale prețioase care vând lingouri și monede, fie în magazine fizice, fie online. Lingourile și monedele de aur sunt două modalități eficiente de a investi în aur fizic.

Piețele futures

Investitorii pot obține expunere pe aur și prin piețele futures, ce permit cumpărarea sau vânzarea unei mărfuri la un preț fix, la o dată viitoare stabilită.

COMEX (Commodity Exchange Inc.), parte a New York Mercantile Exchange, este cea mai mare piață futures pentru aur în funcție de volumul tranzacțiilor. De asemenea, Shanghai Futures Exchange, cea mai importantă bursă chineză de mărfuri, oferă contracte futures pe aur. Tokyo Commodity Exchange (TOCOM) este un alt actor important pe piața asiatică a aurului.

Produse tranzacționate la bursă

Produsele tranzacționate la bursă sau fondurile tranzacționate la bursă emit titluri garantate de metalul fizic, permițând investitorilor să fie expuși la prețul aurului fără a deține efectiv metalul. Aceste fonduri au devenit o categorie importantă a cererii de investiții în aur.

Fondurile susținute de aur fizic au înregistrat un aflux net modest de 3,4 miliarde de dolari în 2024, fiind primul influx din ultimii patru ani, deși deținerile lor au scăzut cu 6,8 tone metrice, conform Consiliului Mondial al Aurului (World Gold Council).

Aur pentru un somn liniștit

Interesul tot mai mare al fondurilor de investiții în ultimii ani a fost un factor major în evoluția prețului aurului. Sentimentul pieței, știrile și evenimentele globale pot determina achiziții sau vânzări speculative de aur.

Aurul este o protecție populară împotriva volatilității piețelor valutare. În mod tradițional, evoluează invers față de dolarul american, deoarece o monedă americană mai slabă face ca aurul să fie mai ieftin pentru deținătorii altor valute și invers.

Băncile centrale își măresc rezervele

Băncile centrale dețin aur ca parte a rezervelor lor valutare. Cererea băncilor centrale a fost puternică în ultimii ani, pe fondul incertitudinii macroeconomice și politice continue.

Potrivit raportului anual al Consiliului Mondial al Aurului din iunie, tot mai multe bănci centrale intenționează să își mărească rezervele de aur în următorul an, în ciuda prețurilor ridicate ale metalului prețios.

Cererea globală de aur, inclusiv tranzacțiile extrabursiere, a crescut cu 1%, atingând un nivel record în 2024, a raportat Consiliul Mondial al Aurului, subliniind că băncile centrale și-au accelerat achizițiile în ultimul trimestru al anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Indici bursieri
SUA / sursa foto: Freepik.com / wirestock
Birou gol / FOTO: Facebook

Valul concedierilor ajunge şi în sistemul bancar

Commerzbank pregătește reduceri de personal și noi...

Calcule / FOTO: Freepik

Poprirea pe salariu: Care sunt limitele impuse de lege

Poprirea pe salariu este un mecanism legal de recuperare...

Goană după aur / FOTO: Freepik

Cum investești în aur în plin avânt al prețurilor

Când stabilitatea geopolitică se clatină, aurul se...

Doze de bere / FOTO: Freepik
Rubla. Foto: Anna Tis - Pexels
Service auto / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Calcule / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Santorini
OPEC
Adrian Tănase, directorul BVB / FOTO: Facebook BVB
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Mircea Fechet
Sam Altman / FOTO: Wikipedia
Olaf Scholz, cancelarul Germanisi / Foto: Bundestag

Germania, în pragul unui război comercial cu SUA

Olaf Scholz, a spus în timpul unui discurs în...

În supermarket / FOTO: Freepik
Bursa de Valori București
Paie. Foto: pexels.com
Un bijutier studiază un diamant
Vicepreședintele SUA, J.D.Vance / FOTO: https://www.facebook.com/VicePresident?locale
Tratament balnear
Un ajutor extraordinar
Justin Trudeau / FOTO: Facebook

Trudeau către Trump: Dacă nu există înțelegere, vom răspunde

Canada pregătește o ripostă la tarifele americane.


pixel