Cum își pregătesc terenul rivalii Nvidia, pentru a detrona cel mai mare producător de cipuri AI
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cip
Cip
Nvidia are o capitalizare de piață de 2,2 trilioane de dolari, valoare rezultată din producția de cipuri de inteligență artificială care au devenit motorul unei noi etape a dezvoltării acestei tehnologii.

Amănunte foarte importante al acestor cipuri sunt codurile din spatele acestora dezvoltate în zeci de ani de către experții companiei, lucru care face concurența cu Nvidia aproape imposibilă.

Peste 4 milioane de dezvoltatori IT la nivel mondial se bazează pe platforma software CUDA a Nvidia pentru a crea aplicații de inteligență artificială, informează Reuters.

Acum, o coaliție de companii tehnologice, care include Qualcomm, Google și Intel, intenționează să reducă controlul Nvidia asupra acestei industrii, urmărind arma secretă a gigantului în materie de cipuri: software-ul care îi ține pe dezvoltatori legați de cipurile Nvidia. Parte la această schemă sunt și un grup de finanțatori care încearcă să elimine dominația Nvidia în domeniul inteligenței artificiale.

Pornind de la un element de tehnologie dezvoltat de Intel numit OneAPI, UXL Foundation, un consorțiu de companii de tehnologie, intenționează să construiască o suită de software-uri și instrumente care vor putea lucra cu mai multe tipuri de cipuri de inteligență artificială, au declarat pentru Reuters directorii implicați în acest grup. Este vorba despre un proiect open-source care are ca scop să facă codul să ruleze pe orice tip de dispozitiv.

Cei din conducerea UXL se pregătesc să stabilească specificațiile tehnice în prima jumătate a acestui an. Inginerii intenționează să stabilească detaliile tehnice până la o stare "matură" până la sfârșitul anului, au declarat directorii.

Dincolo de companiile implicate inițial, UXL va curta companiile de cloud computing, precum Amazon.com și Azure de la Microsoft, precum și alți producători de cipuri.

UXL intenționează să își orienteze resursele către rezolvarea celor mai presante probleme de calcul, cum ar fi cele mai recente aplicații de inteligență artificială și aplicațiile de calcul de înaltă performanță.

Pe termen lung, UXL își propune în cele din urmă să sprijine hardware-ul și codul Nvidia.

Interesul de a desființa Nvidia printr-o potențială slăbiciune a software-ului s-a intensificat în ultimul an, iar startup-urile care urmăresc să facă declaseze Nvidia au absorbit peste 2 miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor de la PitchBook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel