Cum reacţionează dolarul, Bitcoin şi pieţele internaţionale luni, la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani / FOTO: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Dolarul s-a aflat într-o poziție defensivă la începutul unei săptămâni decisive, luni, pe fondul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, investitura sa din aceeași zi fiind principalul punct de interes pentru investitori care încearcă să descifreze direcțiile sale politice imediate, transmite Reuters.

Yenul japonez (JPY=EBS) s-a întărit, apropiindu-se de maximul ultimelor 30 de zile atins săptămâna trecută, pe măsură ce investitorii pariază că Banca Japoniei (BOJ) va majora rata dobânzii de politică monetară săptămâna aceasta, crescând costurile împrumuturilor pe termen scurt la niveluri nemaivăzute de la criza financiară globală din 2008.

Volumul tranzacțiilor este așteptat să fie redus din cauza închiderii piețelor din SUA pentru sărbătorirea Zilei lui Martin Luther King Jr.

Investitorii în criptomonede rămân optimiști, anticipând ordine executive din partea lui Trump care vizează reducerea obstacolelor de reglementare și promovarea adopției pe scară largă a activelor digitale.

Trump, care și-a exprimat sprijinul pentru criptomonede, a lansat vineri un token digital, al cărui preț a crescut vertiginos, depășind la un moment dat 70 de dolari, pentru o valoare de piață de peste 15 miliarde de dolari. În prezent, moneda se tranzacționează în jur de 58 de dolari, potrivit CoinMarketCap.

Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă din lume, s-a tranzacționat ușor în scădere, la 102.550 de dolari, luni, dar a înregistrat o creștere de 80% de la alegerile din SUA din noiembrie, atingând un maxim istoric luna trecută.

Atenția piețelor este concentrată pe politicile pe care Trump le va adopta în prima zi de mandat. Într-un miting desfășurat duminică, el a anunțat intenția de a impune limite stricte în privința imigrației.

Strategii de la Goldman Sachs estimează că schimbările de politică din SUA ar putea sprijini dolarul pe termen lung, dar au avertizat cu privire la riscurile pe termen scurt, având în vedere așteptările pieței pentru acțiuni rapide în privința tarifelor comerciale.

Indicele dolarului (DXY), care măsoară valoarea monedei americane față de un coș de șase valute majore, a scăzut cu 0,16%, la 109,16 puncte, dar a rămas aproape de maximul ultimilor 26 de luni, de 110,17 puncte, atins săptămâna trecută.

Yenul a fost cotat la 155,98 per dolar, apropiindu-se de maximul ultimelor 30 de zile, pe fondul speculațiilor că BOJ va majora rata dobânzii la întâlnirea din 23-24 ianuarie, dacă nu vor apărea șocuri pe piață odată cu preluarea mandatului de către Trump.

Această posibilă decizie ar reprezenta prima creștere a dobânzii de referință din iulie anul trecut, când o mutare similară, combinată cu date slabe despre piața muncii din SUA, a provocat o agitație pe piețele globale.

Fred Neumann, economist-șef pentru Asia la HSBC, a declarat că datele economice din Japonia sugerează că o normalizare a politicii monetare este justificată anul acesta. "Banca Japoniei ar fi trebuit să crească dobânzile în decembrie. Credem că acum este momentul potrivit să facă acest lucru", a adăugat Neumann la un eveniment organizat de HSBC în Singapore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik
Nord Stream 2

Germania nu vrea să mai audă de gazoductul Nord Stream 2

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a exclus...

Platformă de extracție Trillion Energy
Foto: Freepik.com
Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Banca Naţională a României

pixel