Cum s-au infiltrat comuniștii chinezi în școlile britanice de elită
Autor: Oana Pavelescu | 19 oct, 07:52
Printre școlile cu probleme se află și Dulwich
Printre școlile cu probleme se află și Dulwich
Presa britanică dezvăluie că una dintre cele mai prestigioase școli din Marea Britanie a fost infiltrată de Partidul Comunist Chinez.

În Marea Britanie, faimoasele ”școli publice” sunt pepiniere pentru viitoarele cadre ale establishment-ului britanic și, de fapt, mondial. Oferind o educație de înaltă calitate, aceste colegii private scumpe sunt un punct de plecare perfect pentru elita înalților funcționari publici, din City, din armată, din Biserica Angliei și din domeniul artelor și al mass-media, notează Le Point.

Doar 7% dintre tinerii britanici frecventează aceste instituții de excelență, care au campusuri răspândite în întreaga lume. Dar, potrivit unei investigații aprofundate a Times, publicată la 18 octombrie, Partidul Comunist Chinez s-a infiltrat în cele mai prestigioase școli secundare din Marea Britanie prin intermediul școlilor cu sediul în China, iar cadrele de la Beijing s-au infiltrat în consiliile de administrație ale acestor școli.

Exemplele abundă. Doi administratori din consiliul de administrație al campusului chinezesc de la Westminster sunt membri de rang înalt ai PC chinez. Concord College are legături strânse cu un traficant de arme al Armatei Populare de Eliberare. Dulwich College are legături cu oameni de afaceri din Shanghai apropiați de președintele Xi Jinping. Harrow are legături cu unul dintre liderii represiunii opoziției democratice din Hong Kong. Se spune că aproximativ douăzeci dintre cele mai prestigioase școli se află sub influență chineză.

Cutia Pandorei nu a fost deschisă de Evergrande. Mesajul Băncii centrale a Chinei

G Ad:

Este un contract Faustian, spun oponenții intrării chinezilor pe piața chineză, prin care școlile publice își vând sufletul în schimbul unor mari sume de bani. Veniturile substanțiale obținute din aceste operațiuni chinezești nu sunt supuse impozitării datorită statutului lor filantropic. În ceea ce o privește, prin plasarea pionilor săi în vârful învățământului secundar privat britanic, China își poate selecta viitorii lideri, dar poate, de asemenea, să descopere și crema viitoarei recolte occidentale.

Dezvăluirile Times vin într-un moment în care relațiile anglo-chineze sunt la pământ. Represiunea din Hong Kong, tratamentul aplicat uigurilor și acuzațiile de spionaj industrial au creat un climat de suspiciune. Londra încearcă acum să forțeze gigantul China General Nuclear Power Group să renunțe la implicarea sa în construcția a două centrale nucleare, invocând o amenințare la adresa securității naționale.

"Educația este un export important al Regatului Unit. Școlile care deschid filiale în străinătate trebuie să se asigure că aceste țări respectă valorile noastre democratice", a declarat Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor și un oponent de frunte al ambițiilor Beijingului.

În timp ce China este de departe cea mai mare piață pentru expansiunea internațională a școlilor britanice, acestea au înființat școli și în Abu Dhabi, Egipt și Kazahstan.

Investigația Times este jenantă pentru guvernul Johnson. Exportul de "soft power" este considerat vital pentru creșterea influenței britanice după Brexit. Dominând economia bazată pe cunoaștere, bazată pe materia cenușie, școlile publice și universitățile de renume intenționează să își făurească un nou destin global datorită resurselor financiare considerabile și a selecției studenților.

Ştiri Recomandate

Este COD ROŞU! Avertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de...

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro