Cum să ai succes la un interviu de angajare. Întrebările și răspunsurile câștigătoare. Ce să nu spui NICIODATĂ

Autor: Giorgiana Croitoru
Data publicării:
Foto: Pexels @fauxels
Foto: Pexels @fauxels
Tu știi care este cheia succesului la un interviu de angajare? Ce trebuie să răspunzi, de fapt, la întrebările de bază ale angajatorilor. 

Interviul de angajare este o mare provocare pentru mulți, iar de cele mai multe ori, răspunsurile pompoase la întrebările de bază ale angajatorilor nu te duc către succes. 

Ei bine, iată o listă cu întrebările întâlnite frecvent în interviuri și răspunsurile pe care trebuie să le dai pentru a lua interviul.

Întrebarea 1. Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?

 

Ce urmărește specialistul în resurse umane: interlocutorul încearcă prin această întrebare să găsească la tine ceva interesant de care să se lege, pentru a săpa și verifica atât experiența, cât și credibilitatea ta.

Recomandare răspuns: (înainte de a răspunde, cel mai bine este să clarifici câte detalii se așteaptă să auda intervievatorul) Pentru o prezentare de 3-5 minute, cel mai bine este să descrii pe scurt experiența profesională. Pentru 15-20 de minute cel mai bine este să dai o descriere cu mai multe detalii prin care vei accentua abilitățile tale și în care vei prezenta cât mai multe din rezultatele tale. Ca să poți răspunde cu ușurință la o astfel de întrebare îți recomand să pui pe hârtie informațiile respective și să le repeți de câteva ori.

Comportament pe care trebuie să îl eviți:

- nu vorbi mai mult decât își dorește angajatorul
- nu intra în detalii care știi că nu te ajută, ca de exemplu: am plecat de la firma X pentru că nu m-am înțeles cu șeful meu

Întrebarea 2. De ce ați renunțat la ultimul loc de muncă?

 

Ce urmărește specialistul în resurse umane: cauza plecării de la o companie pentru care ai lucrat, ce te motivează, dacă există riscul ca tu să pleci după o scurtă perioadă de angajare.

Recomandare răspuns: Spune adevărul bine! De regulă nu există un singur motiv pentru care schimbăm un job.

Iată posibile motive care pot fi menționate:

- mi s-a ivit o ocazie unică să preiau o poziție cu mai multe responsabilități și mai multe oportunități de dezvoltare;
- mi s-a ivit o ocazie unică să lucrez într-o companie de renume precum X în care puteam să învăț și să-mi dezvolt nivelul de profesionalism.

Întrebare 3. Puncte tari - puncte slabe, argumentați, vă rog!

 

Ce urmarește specialistul în resurse umane: capacitatea de autocunoaștere, nivelul de onestitate, încrederea în sine suficientă pentru a spune adevărul.

Recomandare răspuns: Puncte tari - comunicativ (mă înțeleg bine cu persoane foarte diferite), rezultate (mă concentrez pe rezultate și nu mă las până nu finalizez), săritor (îi ajut pe cei din jurul meu de câte ori pot)

Puncte slabe - uneori prea serios în demersul de a obține rezultate (în cazul acesta punctul slab poate fi văzut foarte ușor tot ca un punct tare "e bine că e serios"), perfectionist.

Întrebare 5. De ce ați optat pentru firma noastră?

 

Ce urmarește specialistul în resurse umane: cât de mare este motivația pentru poziție și interesul pentru companie

Recomandare răspuns:

- aveți un model de afacere unic, care mă atrage.
- sunteți o companie de mare renume în sensul profesionalismului / culturii organizaționale bazate pe principiul de meritocrație / marcă de succes / oferă posibilitatea de creștere pe termen lung.

- sunteți o companie mică, în creștere, unde atmosfera este una foarte apropiată între colegi. (E posibil să fi căutat detalii despre firmă însa nu ai găsit. Ca urmare poți menționa că ai multe întrebări despre produsele firmei și perspectivele de viitor).

Evită urmatoarele răspunsuri la interviu: pentru că am auzit că plătiți salarii mari, pentru că aveți un program de lucru lejer, pentru că sunteți aproape de casă.

Întrebare 6. Ce știți despre companie?

 

Ce urmarește specialistul în resurse umane: Angajatorul nu vrea să știe dacă ai avut timp să citești istoricul firmei de pe site sau cum ți-ai făcut tu research-ul despre companie. Vrea să știe cât de mult te-ai împlicat și care au fost informațiile pe care tu le-ai selectat și reținut, ce a fost cel mai important pentru tine.

Recomandare răspuns: Începe cu o frază care să conțină câteva dintre cuvintele cheie folosite pe site-ul companiei și câteva cifre, dar muta discuția, oferindu-i o nuanță puțin mai persoanală: Sunt de acord cu această abordare / Mă regăsesc în această descriere / Cred că pot contribui la atingerea obiectivelor companiei etc, potrivit hipo.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com

pixel