Cum să faci economie de 40% la CURENT. Greșelile pe care le facem cu toții și care ne costă ENORM. Ce consumă cel mai mult în casă
Autor: Giorgiana Croitoru
Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Cum să faci economii de electricitate de 40%.

Facturile la curent și gaz au șocat pe toată lumea și o mulțime de familii și de pensionari renunță pe zi ce trece la diverse lucruri pentru a se putea întreține. Pentru cei mai mulți, plata facturilor este o adevărată provocare, pentru că de multe ori, pensiile sau salariile nu ajung la cifra din facturi.

Analiștii nu văd cu ochi buni întreaga situație, ba chiar transmit avertismente și mai dure, pentru că începând cu luna aprilie 2022, prețurile vor crește și mai mult. 

Există câteva reguli care ne pot ajuta să facem economii de până la 40% la facturile la curent, fără să stăm pe întuneric și fără să ne întoarcem la traitul de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

30% din factură merge pe iluminat, 70% pe aparatele electrocasnice

 

Toate aceste economii presupun o serie de investiții, dar ajută la facturile din viitor. Când vorbesc de investiții, specialiștii se referă la achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, la izolarea locuinței și în aparatura de control al consumului.

Consumul de curent al locuinţei se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului, adică 30%, în timp ce restul de 70% reprezintă doar consum al aparatelor din casă.

Potrivit reprezentanţilor Enel, reducerea consumului la iluminatul locuinţei se poate face optând pentru becuri economice, cu halogen sau de tip LED, ce au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică.

Pentru a vă optimiza consumurile, trebuie să nu lăsaţi lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea şi să iluminaţi doar încăperile unde vă petreceţi timpul. Mai mult, ar trebui să folosiţi lumina naturală pe cât de mult posibil.

Cât consumă aparatele electrocasnice

 

În ceea ce priveşte consumul electrocasnicelor din casă, trebuie să citiţi eticheta lipită pe fiecare aparat sau manualul aparatului, care indică puterea acestuia.

Procentual din factură, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt:

 – maşina de spălat – 10%
 – aparatul de aer condiţionat – 25%
 – boiler – 15%
 – maşina de spălat vase – 7%
 – frigiderul – 14%

Diferențele dintre A +++ , A ++ și A +

 

Electrocasnicele sunt etichetate de producători astfel încât consumatorii să poată evalua eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora. Pentru consumuri optimizate, ar trebui să alegeţi aparatele din clasa A+++, A++, A+ şi A, chiar dacă sunt mai scumpe. 

Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++ cu până la 45%, iar cele A+ cu până la 25%.

O altă scală de eficienţă este cea cromatică, cu verde pentru cele mai eficiente aparate şi cu roşu pentru cele mai puţin eficiente.

Sfaturi utile pentru economia la factură

 

1. Când nu este necesar să folosiţi aparatura electrocasnică, scoateţi-o din priză. Veţi consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.

2. Maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se aplică doar oalelor, tigăilor şi vaselor foarte murdare.

3. Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider este între 1 – 4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglată la  – 18  °C. O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie. Deschideţi uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verificaţi să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

4. Cuptorul cu microunde şi plita electrică trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate.

5. Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire, pentru că altfel vor continua să consume multă energie chiar dacă nu alimentează aparatele. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD iar funcţiile sleep mode, auto-shutdown şi hybernate mode trebuie să fie activate.

6. Scoate din priză uscătorul de păr şi aparatele de îngrijire personală după folosire.

7. Maşina de spălat trebuie setată pe programul de spălare economic şi rapid (30 de minute), la o temperatură de spălare de 30-40°C. Porniţi maşina de spălat cu încărcătura completă de haine şi folosiţi uscătorul de rufe doar dacă este necesar. Când vremea este frumoasă, uscaţi rufele la aer curat.

8. Boilerul trebuie setat la cea mai mică temperatură sau scos din priză când nu îl folosiţi. Termostatul nu trebuie setat la o temperatură mai mare de 60 °C pentru boiler şi pentru încălzirea centrală.

70% din energia (gaze, curent, lemne etc) totală consumată în gospodării este folosită pentru încălzire şi 14% pentru încălzirea apei.

9. Folosiţi sistemul de încălzire/răcire fără a-l seta pe treapta maximă.

10. Scoateţi din priză aerul condiţionat şi sistemul de încălzire atunci când nu le folosiţi. Închideţi uşa încăperii unde aparatul încălzeşte/răceşte, schimbaţi periodic filtrele de aer. Programaţi aerul condiţionat să pornească la anumite ore doar atât cât este necesar pentru a răcori aerul din casă. Nu deschideţi fereastra cât timp aerul condiţionat este pornit – fiecare salt de temperatură duce la o risipă considerabilă de curent.

11. Păstraţi temperatura interioară în intervalul 20-22°C. Noaptea, poate fi redusă 18-20°C. Fiecare grad în minus reprezintă o economie de 7%.

12. Dacă aveţi centrală termică, opriţi căldura cu o oră înainte de a pleca de-acasă. Închideţi caloriferele dacă nu este frig, potrivit economica.net

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel