Cum te dau prietenii de gol pe rețelele de socializare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ieșirea de pe rețelele sociale nu te pune la adăpost
Ieșirea de pe rețelele sociale nu te pune la adăpost
Rețelele de socializare pot fi utilizate pentru culegerea de informații privind preferințele utilizatorilor, chiar și după aceștia au părăsit repectivele rețele. Este suficientă monitorizarea activității a doar opt dintre persoanele de contact ale fiecărui utilizator, se arată într-un studiu al Thomson Reuters Foundation.

”Tu singur nu îţi controlezi intimitatea pe platformele de socializare. Prietenii au şi ei un cuvânt de spus”, susține matematicianul Jim Bagrow de la Universitatea din Vermont, cel care a condus cercetarea publicată în jurnalul Nature Human Behavior.

Giganţi în domeniul tehnologiei, precum Google, Facebook şi Twitter au fost supuşi unor controale cu privire la modul în care gestionează informaţiile personale ale utilizatorilor pentru direcţionarea publicităţii. Bagrow şi echipa sa au utilizat modele statistice pentru a analiza informaţii colectate din peste 30 de milioane de mesaje publice de pe Twitter, publicate de aproape 14.000 de utilizatori.

Citește și: Fondatorul unei rețele sociale de top nu are computer

Cercetătorii au descoperit că algoritmii de învăţare ai sistemelor informatice pot deduce cu o precizie de până la 64% ce cuvânt urmează să scrie un utilizator, pe baza informaţiilor publicate anterior, atât de acesta dar şi de cei cu care a interacţionat cel mai frecvent. Nivelurile de acurateţe au scăzut cu doar trei procente, până la 61%, atunci când algoritmii au fost ”hrăniţi” cu texte publicate doar de prieteni, se menţionează în studiu. ”Nu te poţi ascunde pe o reţea de socializare”, a conchis coautorul studiului, Lewis Mitchell.

De la preferinţele politice până la obiceiurile în materie de achiziţii şi serialele de televiziune preferate, informaţiile publicate online de prietenii şi persoanele de contact ale unei persoane pot fi utilizate pentru a deduce numeroase aspecte din viaţa acesteia. ”Informaţia este atât de puternic încorporată într-o reţea de socializare încât, în principiu, se poate face profilul unui individ pe baza legăturilor sociale disponibile chiar şi atunci când persoana respectivă renunţă complet la platformă”, au notat cercetătorii în studiu.

O  problemă atât pentru Twitter, cât și pentru Facebook

Twitter a refuzat să comenteze aceste informaţii, precizează Reuters. Deşi studiul s-a concentrat pe Twitter, aceleaşi informaţii ar putea fi colectate din mesajele publicate şi pe alte reţele de socializare, cum ar fi Facebook, a menţionat Bagrow.

Facebook, care personalizează conţinutul şi publicitatea pe baza activităţii personale a utilizatorilor, a declarat că nu creează profiluri ale celor care nu sunt utilizatori de Facebook.

Anul trecut, Facebook, cea mai importantă reţea de socializare din lume, a fost zdruncinată de informaţiile potrivit cărora firma de consultanţă Cambridge Analytica din Regatul Unit a colectat date personale de la milioane de utilizatori din Statele Unite, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Atât Twitter, cât şi Facebook permit utilizatorilor să controleze şi să şteargă date şi informaţii referitoare la conturile lor, menţionează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik

pixel