Cum te pensionezi dacă ai lucrat în UE. Ce pași trebuie urmați
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionari
Pensionari
Sunt mulți români care au lucrat sau lucrează în țări din Uniunea Europeană. Aceștia pot beneficia de pensie iar detaliile le prezentăm mai jos.

Cu privire la procesul complex de obținere a pensiei în cazul lucrătorilor care au activat în mai multe țări din Uniunea Europeană (UE), se aduc la lumină detalii importante cu privire la cererea de pensionare, documentele necesare, vârsta legală de pensionare și perioadele de eligibilitate.

Cererea de pensionare în Uniunea Europeană

Dacă ați muncit în mai multe țări UE și sunteți eligibil pentru pensie, cererea de pensionare trebuie depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați desfășurat activitatea. În cazul lipsei unei activități anterioare în țara de rezidență, aceasta va înainta cererea către țara în care ați lucrat ultima dată.

Autoritățile țării respective vor răspunde cererii și vor aduna dovezi privind contribuțiile dvs. în toate țările în care ați activat.

În unele țări, formularul de cerere de pensionare este trimis automat către cei aproape de vârsta pensionării, însă în caz contrar, se recomandă contactarea casei de pensii pentru a obține formularul.

Documentele necesare și vârsta legală de pensionare

Cerințele documentelor variază de la o țară la alta, însă în general, coordonatele bancare și un document de identificare sunt esențiale. Pentru detalii specifice, se recomandă contactarea casei de pensii care va trata cererea.

Citește și: Noile cereri pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, anticipate, invaliditate, urmaş - Descarcă de aici

Vârsta legală de pensionare diferențiază de la o țară la alta în UE. Pensia de stat nu poate fi acordată decât după împlinirea vârstei legale de pensionare din țara respectivă. Pentru cei care au dobândit drepturi de pensie în mai multe țări, aceste drepturi vor fi activate doar după împlinirea vârstei legale în fiecare țară în parte.

Perioadele de eigibilitate și calcularea pensiei

În unele țări UE, există o perioadă minimă de muncă obligatorie pentru a obține dreptul la pensie corespunzătoare. În astfel de cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, luând în calcul toate perioadele de muncă din alte țări UE ca și cum ar fi fost în aceeași țară.

Calcularea pensiei la nivel european implică analiza contribuțiilor plătite în fiecare țară, cu ajustarea pentru durata și valoarea acestora. Cuantumul la nivel național se calculează ținând cont de toate perioadele de muncă în UE și se ajustează pentru a reflecta durata efectivă a contribuțiilor plătite în țara respectivă.

Plata pensiei și formalități adiționale

În general, țările care plătesc pensii transferă sumele în conturi bancare din țara de reședință a beneficiarilor. În cazul rezidenților în afara UE, este posibil să fie necesar să deschideți conturi bancare în fiecare țară care vă plătește pensii.

În final, un formular P1 va justifica decizia fiecărei țări privind cererea de pensie a individului.

Pentru orice informații suplimentare și consiliere personalizată, se recomandă contactarea casei de pensii din țara de rezidență și/sau din țările în care ați lucrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel